Facebook/Gheoghe Cavcaliuc

Cavcaliuc, numărul 5 în lista candidaților PACE la parlamentare: „Nu a făcut nimeni cum am făcut eu acum” (VIDEO)

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a dezvăluit primele cinci nume din lista de candidați propuși la funcția de deputați în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Gheorghe Cavcaliuc figurează pe poziția a 5-a.

Informațiile au fost făcute publice în cadrul unei intervenții live pe Facebook din seara de 14 mai.

„Am luat o decizie fără precedent pentru politicul moldovenesc. Cu părere de rău, în Moldova, liderii de partid sau sunt duși „cu picioarele înainte” din funcție, sau dacă sunt dați la o parte, distrug tot: partid, țară, guvern. Ei se văd numai pe ei și orgoliul lor. Nu a făcut nimeni cum am făcut eu acum. Eu, în calitate de președinte PACE, am propus colegilor mei din Biroul permanent ca eu să nu candidez pe primul loc, dar pe al 5-lea”, a declarat Cavcaliuc și a argumentat că, pentru el, echipa este „mai presus decât funcția”.

De asemnea, liderul PACE s-a arătat convins că formațiunea pe care o conduce va reuși să obțină nu doar 5 mandate de deputat, dar „mult mai multe”. Pe primele cinci poziții din lista candidaților PACE au fost incluși:

  1. Alexandru Grumeza (medic în cadrul Spitalului clinic de Neurologie din capitală, vicepreședinte PACE);
  2. Denis Roșca (economist, prim-vicepreședinte PACE);
  3. Nadejda Tatarciuc (fondatoarea brand-ului Nikita Rinaldi, economist, secretar general al PACE);
  4. Nelu Straciuc (președintele OT PACE Bălți);
  5. Gheoghe Cavcaliuc (președintele PACE).

Amintim că, în ajun, la sediul Comisiei Electorale Centrale, a avut loc tragerea la sorți privind ordinea includerii concurenților electorali în buletinele de vot. PACE va figura pe prima poziție.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: