Ce a cedat Chișinăul în schimbul păstrării tarifului actual pentru lumină? Detalii despre întâlnirea dintre Recean, Serebrean și Krasnoselski
Full Article 3 minutes read

Ce a cedat Chișinăul în schimbul păstrării tarifului actual pentru lumină? Detalii despre întâlnirea dintre Recean, Serebrean și Krasnoselski

Deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a oferit detalii despre discuția din 28 aprilie, de la Varnița, dintre liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, consilierul prezidențial Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean. Potrivit deputatului Lilian Carp, pe lângă problemele de securitate, oficialii au discutat și despre păstarea, pentru o lună, a tarifului actual la energia electrică, în schimbul unor cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Rîbnița.

În cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Realitatea TV, deputatul PAS Lilian Carp a oferit detalii despre întrevederea de la Varnița dintre reprezentanții Tiraspolului și cei ai Chișinăului.

S-a discutat despre riscuri de securitate, ce s-a întâmplat. Și agenda, desigur, a reprezentanților OSCE, care au venit în Moldova. Întâlnirea de aseară a avut o agendă mai mult de lucru, pentru pregătirea vizitei reprezentanților OSCE, care trebuie să viziteze și zona transnistreană. Acesta a fost sbiectul. Plus: subiectul energetic, care s-a discutat și decizia care s-a luat astăzi. (…) Să nu fie majorări de tarif la energia electrică”, a declarat oficialul.

Lilian Carp a confirmat că în schimbul păstrării tarifului actual timp de o lună, Chișinăul a făcut cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Râbnița, a cărei activitate a fost suspendată în ultima perioadă.

Desigur, au avut loc mici cedări în ceea ce privește activitatea uzinei din stânga Nistrului, tot pentru o lună. Ei își iau angajamentul ca pe parcursul acestei luni, să aibă loc un control al instituțiilor de mediu din R. Moldova, pentru a da avizele necesare, dacă corespunde sau nu conform normelor. Pentru că anterior, vizita cineva timp de două ore, semna actele și această uzină funcționa. Acum, mai mult de câteva luni nu funcționează, nu are acest aviz de mediu. Acolo, la fața locului, nu s-a ajuns la un numitor comun, pentru că nu au avut destul timp pentru a verifica toate condițiile de mediu, care trebuie respectate. Pe perioada acestei luni, s-a luat decizia ca să poată funcționa această uzină. A fost cumva permis… sau noi beneficiem de prețul la energia electrică așa cum este. Și totodată accesul instituției noastre să vadă dacă este în regulă și dacă poate funcționa această uzină”, a conchis Carp.

UPDATE (21:12) Decizia privind eliberarea unei autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică de Rîbnița se regăsește și în decizia din 29 aprilie a Comisiei Situații Excepționale. Autorizația este valabilă până pe 31 mai.

Ce a cedat Chișinăul în schimbul păstrării tarifului actual pentru lumină? Detalii despre întâlnirea dintre Recean, Serebrean și Krasnoselski

gov.md/decizii CSE

Uzina metalurgică din stânga Nistrului și-a sistat activitatea în data de 1 aprilie. Pe 19 aprilie, aceasta și-a reluat activitatea parțial, prelucrând doar metalul uzat adunat în regiunea transnistreană. Este vorba despre 5 mii de tone, pe care uzina trebuie să le prelucreze până în data de 1 mai.

Amintim că întreprinderea nu poate funcționa în baza metalului uzat importat din UE și de pe malul drept al Nistrului. Anterior, reprezentanții Ministerului Mediului au declarat pentru NM că întreprinderea nu deține autorizație de mediu. Termenul de examinare al actelor necesare pentru eliberarea autorizației nu a fost precizat.

Potrivit unei investigații publicate de anticorupție.md, pe parcursul anului 2021, exporturile produselor finite de la Râbnița, în special de fier-beton (armatură care se folosește la construcția de case) a constituit 432 de milioane de dolari.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: