unsplash.com

Ce antiseptice chiar distrug coronavirusul? Prezentare NM

Toți, inclusiv OMS și medicii, ne sugerează să nu ne panicăm în condițiile epidemiei de coronavirus, ci pur și simplu să respectăm niște reguli simple: să păstrăm distanța socială și să ne spălăm bine pe mâini cu săpun ori să le dezinfectăm cu antiseptice. Însă nu toate gelurile și spray-urile fac față la fel de bine virusurilor. NM a decis să afle, care dezinfectanți sunt capabili să distrugă coronavirusul și de ce.

Orice antiseptic pe bază de alcool ar putea învinge virusul?

Marcela Chilianu, șefa Serviciului Sanitar Epidemiologic al Spitalului Clinic Republican, a comunicat pentru NM că antisepticul ar trebui să conțină 70% alcool pentru ca să poată distruge virusul. Dacă această concentrație va fi mai mică, el pur și simplu nu va acționa, iar dacă mai mult, ar putea provoca iritația pielii.

Dacă pe ambalajul gelului sau al spray-ului nu este indicată concentrația alcoolului, nu putem fi siguri că acesta va distruge virusul. La fel, Chilianu a menționat că soluțiile dezinfectate ar trebui să fie procurate în farmacii.

Deci, vodka nu ajută în acest caz?

Nu, desigur. Vodka conține doar 40% alcool, iar pentru distrugerea virusului, așa cum am mai menționat, e nevoie de 70%.

Dar soluțiile antibacteriene? Ele distrug virusul?

Nu. Dacă pe ambalajul gelului sau al șervețelelor este indicat că ele distrug bacteriile, aceasta nu înseamnă că vor face față și virusurilor. Pentru că în unele soluții antibacteriene concentrația de alcool poate fi mai mică de 70%.

Acest factor este foarte important, pentru că, folosind soluții antibacteriene, omul poate deveni mai puțin vigilent, poate să atingă întâmplător ochii, nasul sau gura și să introducă virusul în organism, pentru că gelul antibacterian nu l-a distrus.

Miramistin sau clorhexidina – soluții fără alcool procurate din farmacie – ar putea face față virusurilor?

Potrivit afirmațiilor Marcelei Chilianu, nu: virusurile pot fi distruse doar de săpun sau de soluțiile pe bază de alcool.

Gelul dezinfectant este la fel de eficient ca și săpunul?

Nu. Dezinfectanții pot fi folosiți doar atunci când nu există posibilitatea de a apăla mâinile cu săpun. Săpunul este cel mai eficient în combaterea virusului. Însă spălarea mâinilor cu apă și săpun trebuie să se facă corect: să nu uităm de spațiile de sub unghii, dintre degete, încheieturi. De reținut: mâinile trebuie săpunite cel puțin 30 de secunde. Săpunul nu irită pielea mâinilor, în comparație cu soluțiile pe bază de alcool.

Dacă nu aveți săpun la îndemână, puteți folosi un dezinfectant pe bază de alcool. Nu trebuie să faceți economie în acest sens. Cantitatea dezinfectantului trebuie să fie suficient pentru a vă putea dezinfecta toată palma, inclusiv spațiul de sub unghii și dintre degete.

Important – gelurile antiseptice funcționează bine doar pe mâinile curate. Pe mâinile prăfuite sau de grăsime, eficiența soluției scade.

Este posibilă pregătirea dezinfectantului în condiții casnice?

OMS propune două modalități de pregătire a dezinfectantului în condiții casnice. Prima: amestec dintre alcool etilic, peroxid de hidrogen, glicerină și apă distilată sau fiartă. A doua: în locul alcoolului etilic poate fi folosit cel izopropilic. Despre proporțiile dintre acestea puteți afla în documentul oficial al OMS.

De ce săpunul și alcoolul distrug virusul?

Virusul nu este un organism viu (ca bacteriile, de exemplu), ci o moleculă de proteină acoperită cu un strat protector de lipide (grăsime). Când virusul nimerește pe membranele mucoasei, se produce mutația sa și el se transformă într-o celulă agresor. Dacă se distruge stratul protector de lipide care acoperă celula virusului, ea pur și simplu se descompune. De aceea pentru protecție se potrivește ceea ce dizolvă grăsimile: săpunul și soluțiile cu o concentrație mare de alcool. De menționat că alcoolul pur, de exemplu, nu este eficient, pentru că el se evaporă repede, iar el trebuie să acționeze cel puțin 30 de secunde. Dar și săpunul trebuie folosit corect – e nevoie de multă spumă și de cel puțin 30 de secunde pentru a distruge stratul protector al virusului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicanor Ciochină rămâne fără fotoliul de primar. Când vor avea loc alegeri noi la Boldurești

Locuitorii din satul Boldurești vor fi chemați din nou la urne, pe data de 20 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, unanim, organizarea unui nou scrutin pe 7 iulie, după ce Curtea de Apel Nord a declarat alegerile din 1 iunie nule și a obligat CEC să stabilească o nouă dată pentru vot.

Potrivit CEC, votarea repetată (turul II) pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, va avea loc în baza acelorași date din listele electorale. În buletinul de vot vor figura candidații care au acces în turul II – Nicanor Ciochină și Serghei Bulicanu. 

Totodată, CEC a revocat din componența consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești și a biroului electoral al secției de votare din localitate persoanele care au exercitat funcția de președinte ale acestor organe electorale. În aceste condiții, va fi inițiată procedura de realegere a președinților organelor electorale.

Concurenții electorali înscriși în buletinul de vot vor prezenta rapoartele privind finanțarea campaniei electorale în conformitate cu normele stabilite.

Decizia poate fi atacată timp de 3 zile, la Curtea de Apel Centru.

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: