Ce se va întâmpla dacă un pacient asimptomatic se va vaccina pentru COVID-19? Răspunsul unui savant
Full Article 2 minutes read

Ce se va întâmpla dacă un pacient asimptomatic se va vaccina pentru COVID-19? Răspunsul unui savant

Dacă o persoană s-a infectat cu COVID-19 și fără să știe asta, va fi imunizată, vaccinul nu îi va face rău. Asigurările vin din partea academicianului Areg Totolean, directorul Centrului de epidemiologie și microbiologie „Pasteur” din cadrul Rospotrebnadzor.

Într-un interviu pentru portalul „Izvestia”, publicat pe 26 ianuarie, savantul a precizat că un pacient nu trebuie imunizat doar dacă prezintă semne clinice ale infectării cu coronavirus.

„Dacă a avut loc contactul cu virusul, însă nu există un tablou clinic, adică virusul nu se înmulțește în căile respiratorii, nu trebuie să vă faceți griji. În acest caz, vaccinul nu vă poate face rău”, a precizat omul de știință.

În schimb, dacă un pacient prezintă semne de viroză, febră, sau alte simptome, cum ar fi lipsa simțului mirosului, atunci imunizarea trebuie amânată.

„În cazul pierderii simțului mirosului, recomand să mai așteptați cu vaccinul, chiar dacă nu aveți alte simptome”, a adăugat cercetătorul și a atras atenția că decizia privind imunizarea trebuie luată în urma unei consultații medicale.

Anterior, vicepremierul rus Tatiana Golikova a recomandat persoanelor care au învins coronavirusul să nu se imunizeze.

„Celor care au trecut deja prin infecție nu le recomandăm, deocamdată, să se imunizeze, pentru că, din observațiile noastre, sunt foarte puține cazuri de reinfectare cu SARS-CoV-2”, a precizat oficialul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: