Poliția de Frontieră

Ce țări putem vizita? Lista actualizată a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat pe 5 octombrie lista actualizată a alertelor de călătorie pentru mai multe state (conform situației la zi). 

În România se mențin în continuare măsurile stabilite în contextul epidemiei de COVID-19, în ceea ce privește intrarea pe teritoriul României și a instituirii carantinei. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

ALERTE DE CĂLĂTORIE COVID-19 Pe baza criteriului menționat, Institutul Național de Sănătate Publică întocmește lista
țărilor/zonelor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din acestea. Lista se actualizează/revizuiește săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul Național de Sănătate Publică și este publicată pe siteul www.insp.gov.ro.

Cetățenii moldoveni care călătoresc spre Bulgaria cu tranzit spre România vor prezenta autorităților de frontieră ale României documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului sus-menționat și documentele respective de călătorie.

Reamintim, rămâne suspendată temporar, total sau parțial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat româno-bulgare:
– Negru Vodă, județul Constanța;
– Lipnița, județul Constanța;
– Dobromir, județul Constanța;
– Zimnicea, județul Teleorman;
– Turnu Măgurele, județul Teleorman;
– Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).
Ambasada recomandă ca tranzitul, care nu va depăși 36 de ore, să fie efectuat pe culoarul de tranzit aprobat de autoritățile române pentru transportul rutier: Leușeni, Albița, Tecuci, Focșani, Buzău, București, Giurgiu, Ruse. Informații adiționale privind culoarele de tranzit sunt disponibile accesând linkul: www.politiadefrontiera.ro/.

În Ucraina starea de urgență  a fost prelungită până pe 31 octombrie 2020 inclusiv. Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

În același timp, cetățenii Republicii Moldova, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene.

Râmâne în continuare interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat următoarele țări: Armenia, Bangladeş, Bosnia Herţegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru, Republica Moldova, Republica Dominicană, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Columbia.

Lista completă a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova o puteți găsi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Liderii UE, angajament pentru o aderare rapidă a Moldovei. Declarație comună după summit-ul de la Chișinău

Președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în urma primului Summit Moldova-UE. Documentul reafirmă, între altele, angajamentul față de o avansare rapidă în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea European și reiterează solicitarea privind retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi.

Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii, în conformitate cu criteriile de la Copenhaga”, se arată în document.

Totodată, declarația salută progresele înregistrate în procesul de reformare a justiției și domeniul securității energetice.

Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul Echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic”, se mai menționează în declarație.

De asemenea, în document sprijinul „ferm” și „neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional. „UE și Moldova împărtășesc angajamentul comun pentru o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Solicităm retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se va asigura ca parcursul european să rămână deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi”, se arată în document.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău. În timpul reuniunii, participanții au abordat subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului la constituit Planul de Creștere pentru Moldova – un pachet financiar de 1,9 miliarde euro, acordat de blocul comunitar.

La summit-ului, Ursula von der Leyen a anunțat despre debursarea primei tranșe de 270 milioane euro din Planul de Creștere și liberalizarea roaming-ului cu UE, începând cu 1 ianuarie 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: