Ceban a găsit soluția pentru ambuteiaje – parcările Parlamentului și Guvernului să fie publice
Full Article 4 minutes read

Ceban a găsit soluția pentru ambuteiaje – parcările Parlamentului și Guvernului să fie publice

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban a propus ca parcarea Parlamentului și cea a Guvernului să devină accesibile pentru toți șoferii, cel puțin în perioada sărbătorilor. În acest fel, potrivit edilului, se va decongesiona traficul din capitală. Un demers oficial în acest sens urmează a fi adresat autorităților, potrivit declarației făcute în cadrul ședinței Primăriei din 20 decembrie. Edilul nu a precizat unde ar urma să își parcheze mașinile funcționarii de la Guvern și Parlament în acest caz.

Ion Ceban s-a adresat unuia dintre deputați, fără să menționeze numele acestuia: „Am văzut iar că cineva care încălzește fotoliul de deputat și care nu face mai mult nimic decât să promoveze niște legi comode pentru interesele personale și unele interese de grup nu face nimic decât poze prin oraș și să arate că se repară străzi și sunt ambuteiaje. Domnilor și doamne deputate – nu mă refer la toți, fiindcă sunt și oameni cumsecade, dar și din cei care din coincidență au nimerit acolo. Corect, ambuteiaje sunt, pentru că unele străzi sunt în reparație și asta este foarte bine”.

Ion Ceban susține că sunt ambuteiaje, seara, în centrul orașului, însă în principal în locurile amenajate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Pentru reducerea ambuteiajelor, edilul a propus ca parcările Parlamentului și Guvernului să fie accesibile tuturor.

„Am o idee – dar poate parcarea Parlamentului de câteva etaje, care este practic goală, care se află lângă instituții, dar și parcarea din ograda Parlamentului, unde vă parcați în exclusivitate dumneavoastră, le facem parcări publice, mai ales în această perioadă. Și în spatele Guvernului, unde seara nu mai este niciun guvernant – la fel, să devină publică. Ograda Primăriei este accesibilă pentru toți, apropo”, a declarat Ceban și a rugat Direcția transport să adreseze un demers oficial pentru perioada sărbătorilor.

Ion Ceban a continuat „analiza” activității deputaților: „Unica schimbare este că unii deputați s-au mai tuns, au mai schimbat rucsacul, au mai trecut pe la baie și bicicleta cu care se lăudau au schimbat-o… și tot se plâng că stau în ambuteiaj. Mai mergeți cu bicicleta și în afara evenimentelor mondene, nu doar atunci când vă filmează 10 camere”.

De asemenea, edilul s-a adresat Guvernului cu solicitarea de a aproba inițiativa privind poliția comunitară, care să se subordoneze Primăriei.

„Spun acest lucru public – dați-ne poliția înapoi și vă voi demonstra că, împreună cu o echipă de profesioniști, vom face în oraș regulă pe toate aceste segmente în decurs de 6 luni”, a mai spus Ceban.

***

Săptămâna trecută, între primarul Ion Ceban și deputatul Dumitru Alaiba a avut loc un schimb de replici, prin intermediul rețelelor de socializare, pe tema traficului din capitală. Totul a început după ce, pe 10 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, primarul capitalei Ion Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota intenționat, prin nedirijarea traficului rutier așa cum ar trebui.

„Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o reacție la acuzațiile primarului. Într-un comunicat publicat pe 16 decembrie, MAI menționează că de la crearea grupului comun de lucru, în luna septembrie, reprezentanții Primăriei au realizat o singură acțiune: renunțarea la practica aplicării marcajului rutier pe timp de zi. De asemenea, instituția a explicat că asigurarea fluidizării circulației rutiere nu este de competența Inspectoratului General al Poliției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: