Ceban atacă în judecată Guvernul și Parlamentul, pentru refuzul de a oferi mai mulți bani Primăriei. Deputat PAS: „ar trebui să-i fie rușine”
Full Article 4 minutes read

Ceban atacă în judecată Guvernul și Parlamentul, pentru refuzul de a oferi mai mulți bani Primăriei. Deputat PAS: „ar trebui să-i fie rușine”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că se pregătește să atace în judecată Guvernul și Parlamentul. Edilul susține că a luat decizia după ce autoritatea centrală ar fi refuzat să aloce mai mulți bani municipalității, punând, astfel, presiune financiară pe locuitorii capitalei. Drept replică, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, i-a recomandat lui Ion Ceban „să înceteze electorala” și să se apuce de lucru.

„Am inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor și refuzul de a aloca sau compensa surse financiare necesare”, a anunțat primarul Ion Ceban.

De cealaltă parte, deputatul Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că primăriile „din toată țara” se descurcă cu bugete mult mai modeste, reproșându-i lui Ceban că nu găsește mijloace financiare suficiente, deși municipalitatea înregistrează, anual, venituri de 7 miliarde de lei.

„Primăriile din toată țară, cu bugete mult mai modeste au găsit bani pentru sporul lunar pentru angajați. Iată că Ivan Ceban, cu 7 miliarde venituri anuale, cere bani de la guvern. Ar trebui să-i fie rușine. La fel de rușine ar trebui să-i fie pentru că închide grupele prelungite pentru copii și că începând cu anul asta, și azi am aflat, refuză să finanțeze asistenți personali (pentru persoanele cu dizabilități). Să înceteze electorala și să se apuce de administrat orașul. Lucruri foarte suspecte se întâmplă la Primărie…”, a scris deputatul PAS Radu Marian pe rețelele de socializare.

Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință, pe 29 decembrie. Autoritatea a constatat atunci că capitala riscă să se confrunte cu o situație excepțională, cu caracter socio-economic. Potrivit deciziei, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal a depășit suma de 1,3 miliarde de lei. Situația ar fi cauză de acțiunile „discriminatorii” și „ilegale” ale autorității publice centrale, se arată în decizia CSE Chișinău. Detalii – AICI.

Pe 2 ianuarie, primarul capitalei s-a arătat indignat că Ministerul Finanțelor ar fi transmis „la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023” circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. „Ipocrizie și incompetență”, a spus acesta, adăugând că în august 2023 Ministerul a transmis o circulară cu „alți parametri bugetari”. A doua zi, Ministerul Finanțelor a declarat că documentul este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial. Totodată, instituția a evidențiat că volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau circulara din august 2023.

„O ipocrizie, având în vedere contribuția semnificativă de 23 miliarde de lei a Chișinăului la formarea bugetului de stat” – așa a comentat pe 4 ianuarie viceprimarul Olga Ursu declarațiile Ministerului Finanțelor. Potrivit ei, majorarea ar reprezenta doar 0,4% din bugetul total al municipiului.

Ministerul Finanțelor a venit ulterior cu mai multe precizări. Potrivit instituției, conform Legii bugetului de stat pentru 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 777,1 mii lei, volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 fiind de 3 859,1 mii lei. Majorarea reprezintă, așadar, potrivit ministerului de profil, 81,5 milioane de lei în 2024 față de 2023.

„Suma de 39,5 milioane de lei, menționată în precizarea anterioară, se referă la majorarea parametrilor bugetari incluși în Circulara Ministerului Finanțelor din luna august 2023, dar nu față de parametrii aprobați pentru 2023-2024, așa cum s-a menționat anterior”, a precizat Ministerul Finanțelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: