Primăria capitalei, nemulțumită de volumul banilor transferat de Guvern: „Este doar 0,4% din bugetul Chișinăului”
Full Article 3 minutes read

Primăria capitalei, nemulțumită de volumul banilor transferat de Guvern: „Este doar 0,4% din bugetul Chișinăului”

Reprezentanții Primăriei Chișinău au reacționat la declarația Ministerului Finanțelor, că volumul transferurilor de la bugetul de stat către municipiu pentru 2024 nu s-a redus, ci s-a majorat – cu circa 39,5 milioane de lei. Viceprimarul Olga Ursu a declarat că majorarea ar reprezenta doar 0,4% din bugetul total al municipiului, numind situația o ipocrizie, „având în vedere contribuția semnificativă de 23 miliarde de lei a Chișinăului la formarea bugetului de stat”. 

Viceprimarul municipiului Chișinău Olga Ursu a scris pe rețelele de socializare că majorarea cu 39,5 milioane de lei, anunțată de Ministerul Finanțelor, ar reprezenta doar 0,4% din bugetul total al municipiului.

Am observat comunicatul emis de Ministerul Finanțelor referitor la majorarea parametrilor bugetari pentru Chișinău cu suma de 39,5 milioane lei, subliniind, astfel, generozitatea lor. Știți cât reprezintă această cifră „IMPRESIONANTĂ” din bugetul total al municipiului – doar 0,4%!”, a menționat viceprimarul.

Olga Ursu a adăugat că această creștere nu ar fi direcționată către sporul lunar de 1300 lei pentru anii 2023 și 2024 sau transferurile pentru asistenții personali.

Este important de subliniat faptul că această creștere nu este direcționată către acoperirea sau compensarea măsurilor puse pe spatele administrațiilor publice locale, precum suma de 316 milioane lei rezultată din sporul lunar de 1300 lei pentru anii 2023 și 2024, aprobat unilateral de autoritățile centrale și transferat în sarcina autorităților locale, în cazul municipiului Chișinău. De asemenea, nu acoperă nici excluderea transferurilor pentru asistenții personali, transferuri care până în 2024 erau din bugetul de stat. Toate aceste aspecte aruncă o umbră de ipocrizie asupra situației, mai ales având în vedere contribuția semnificativă de 23 miliarde de lei a Chișinăului la formarea bugetului de stat, dintre care doar 12% sunt redirecționați înapoi către municipiu”, a declarat viceprimarul.

***

Pe 2 ianuarie, primarul capitalei s-a arătat indignat că Ministerul Finanțelor ar fi transmis „la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023” circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. „Ipocrizie și incompetență”, a spus acesta, adăugând că în august 2023 Ministerul a transmis o circulară cu „alți parametri bugetari”. A doua zi, Ministerul Finanțelor a declarat că documentul este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial. Totodată, instituția a evidențiat că volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau circulara din august 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: