Ministerul Finanțelor îi răspunde lui Ceban, nemulțumit de un document al instituției: volumul transferurilor către Chișinău nu s-a redus, ci s-a majorat
Full Article 3 minutes read

Ministerul Finanțelor îi răspunde lui Ceban, nemulțumit de un document al instituției: volumul transferurilor către Chișinău nu s-a redus, ci s-a majorat

Primarul capitalei s-a arătat indignat că Ministerul Finanțelor ar fi transmis „la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023” circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. „Ipocrizie și incompetență”, a spus acesta, adăugând că în august 2023 Ministerul a transmis o circulară cu „alți parametri bugetari”. În reacție, Ministerul Finanțelor a declarat că documentul este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial. Totodată, instituția a evidențiat că volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau circulara din august 2023. 

Edilul capitalei Ion Ceban a numit „culmea ipocriziei și incompetenței” că „circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost transmisă, de către Ministerul Finanțelor, către Primăria Municipiului Chișinău și în adresa autorităților publice locale la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023”.

Mai exact, vineri, în data de 29 decembrie 2023 aproape de ora 16 00, înainte de Revelion”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

El a adăugat că „în acea circulară erau incluși alți parametri bugetari decât cei care se conțineau în prima circulară a Ministerului Finanțelor nr. 06/2-07-73 din 28 august 2023 privind elaborarea și prezentarea proiectelor bugetelor locale pentru anul 2024 și estimărilor pentru anii 2025-2026, în baza cărora a fost elaborat inițial proiectul bugetului municipal Chișinău”.

Respectiv, în scopul asigurării elaborării unui proiect de buget pentru anul 2024, acesta urmează să fie actualizat cu parametrii bugetari din ultima circulară venită pe 29 decembrie 2023. Amintim că pe proiectul bugetului, dar și politica fiscală, practic nu au existat dezbateri de când sunt ei la guvernare”, a menționat Ceban pe 2 ianuarie.

Pe 3 ianuarie, reprezentanții Ministerului Finanțelor au reacționat la „acuzațiile primarului general al municipiului Chișinău referitoare la circulara privind aprobarea Legii bugetului de stat”.

Acest document în fiecare an este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial, respectând reglementările cadrului legal. Această Circulară are caracter informativ privind măsurile ce urmează a fi întreprinse de către autoritățile locale urmare a adoptării și publicării Legii bugetului de stat pentru anul 2024″, au declarat reprezentanții Ministerului.

Cu referire la parametrii bugetari aprobați în Legea bugetului de stat pentru anul 2024, Ministerul a precizat: „Pentru bugetul municipal Chișinău, aceștia nu s-au redus, ci s-au majorat. Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau în prima circulară din luna august 2023”.

În ceea ce privește politica bugetar fiscală pentru anul 2024, menționăm că, Legea a fost aprobată în iulie 2023, respectând toate procedurile de consultare publică”, au conchis reprezentanții Ministerului Finanțelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: