Facebook/Iv Ceban

Ceban convoacă în ședință dezvoltatorii în construcții: Nu am permis să fie construit ceva ilegal

Exceutivul Primăriei Chișinău a stabilit convocarea dezvoltatorilor în construcții, împreună cu reprezentanții sectorului asociativ, în luna septembrie, pentru a discuta deschis problemele din domeniu. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul general, Ion Ceban, luni, 26 iulie, în cadrul ședinței operative săptămânale.

Edilul a ținut să remarce că orașul Chișinău trebuie să se dezvolte, inclusiv în sectorul construcțiilor, însă în anumite cazuri „oamenii nu sunt de acord cu un proiect imobiliar sau altul și duc lumea în eroare sub aspectul respectiv”. Iar de cealaltă parte, dezvoltatori în construcții sunt nemulțumiți de activitatea Primăriei și învinuiesc autoritățile locale că le-ar ar bloca activitatea pe teritoriul capitalei.

„În ultimul an, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a eliberat mai puține acte permisive pentru construcții, comparativ cu anii precedenți. Iar în mandatul meu de primar nu cred că există vreun proiect prin care ar fi permis să fie construit ceva ilegal pe teritoriul administrat”, a subliniat primarul.

În context, Ion Ceban a precizat că, în prezent, cererile depuse de dezvoltatorii în construcții sunt examinate minuțios, dar pentru anumite cazuri deciziile finale sunt aprobate de Consiliul municipal, nu doar de reprezentanții executivului.

La reuniunea comună din luna septembrie a executivului Primăriei cu dezvoltatorii în construcții vor fi invitați consilierii municipali, reprezentanții societății civile și constructorii, pentru a discuta în mod deschis toate aspectele problemelor breslei, pentru ca „să fie clar pentru toată lumea cum se acționează”.

Primarul General a mai spus că, în paralel, municipalitatea a perfectat o listă a construcțiilor „problematice” din oraș, unde APL Chișinău nu poate interveni substanțial, în condițiile în care administrațiile anterioare au admis anumite încălcări și a fost permisă construcția anumitor clădiri. Dosarele respective vor fi transmise organelor competente.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: