Ceban, hotărât să acționeze PAS în judecată pentru calomnie. Reacția partidului
Full Article 3 minutes read

Ceban, hotărât să acționeze PAS în judecată pentru calomnie. Reacția partidului

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că acționează în judecată partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS). Reacția edilului vine după ce deputatul PAS Sergiu Lazarenco și vicepreședinta formațiunii politice din CMC, Zinaida Popa, au acuzat conducerea municipalității că ar finanța proiecte în suburbiile capitalii pe criterii politice și netransparent – declarații catalogate drept „calomnioase” și „mincinoase” de Ceban. Într-o reacție pentru NM, fracțiunea PAS din CMC a declarat că Ion Ceban ar încerca, din nouă, să facă „PR politic” și să „mintă societate”.

Primăria Chișinău anunță că a alocat, în 3 ani, 600 de milioane de lei pentru proiecte în suburbii. Alte 140 de milioane destinate pentru același scop ar fi blocate, în prezent, de Cancelaria de Stat, susține municipalitatea. Sursa citată precizează că toate proiectele investiționale sunt consultate cu localitățile prin intermediul sondajelor organizate cu cetățenii, dar și prin discuții cu primarii locali și agreate conform priorităților stabilite de localnici. Principiul de finanțare este de 70 procente din bugetul municipal, 30 de procente din bugetul local.

Într-o postare publică, edilul de Chișinău a respins acuzațiile PAS potrivit cărora investițiile în suburbii ar ajunge pe criterii politice. Mai mult, Ceban a enumerat proiectele finanțate de Primăria Chișinău, dar și cele finanțate de PAS. Suma investită de municipalitate „este de câteva ori mai mare decât PAS a finanțat la scară națională proiecte în programul Satul European și Satul European Expres” – susține Ceban.

„După ce nu au realizat nimic pe țară, vor umbla cu tribuna din localitate în localitate, dintr-un sector în al sector al capitalei. Pentru mențiunile calomnioase și mincinoase în adresa Primăriei Chișinău expuse astăzi, vor fi atacați în instanța de judecată”, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Sergiu Bejenari, a catalogat declarațiile edilului drept o nouă minciună servită chișinăuienilor.

„Ceban încearcă să își facă PR politic, din nou, și să mintă societatea. Prin acționarea în judecată încearcă să își acopere managementul defectuos de la Primărie. Îi recomandăm să distribuie finanțările în suburbii nu pe criterii politice, așa cum face acum, dar transparent și în toate suburbiile. Nu în 7, dar în 18”, a declarat Bejenari.

De menționat că scandalul din jurul suburbiilor a început pe 4 iulie, după ce primarul Ion Ceban a acuzat Cancelaria de Stat că ar bloca proiectele pentru suburbiile municipiului Chișinău. Potrivit edilului, aceasta s-ar întâmpla intenționat, înaintea campaniei electorale. Într-o reacție, reprezentanții Cancelariei au calificat declarațiile lui Ceban drept „false” și, la rândul lor, i-au cerut edilului să explice „raționamentul repartizării banilor publici în suburbii”, în contextul în care „alte zece primării nu au primit finanțări”.

„Acuzați nefondate” – așa a calificat pe 6 iulie PAS declarațiile lui Ceban. Mai mult, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, l-a acuzat pe primarul de Chișinău că ar fi împărțit banii pentru suburbii „pe criterii politice, în mod suspect și lipsit de transparență”. În acest context, Zinaida Popa a anunțat că va cere în Consiliul Municipal rectificarea bugetului, astfel încât toate suburbiile capitalei să beneficieze de finanțare, nu doar cele șapte propuse de Ceban. PAS a făcut apel la consilierii municipali să susțină inițiativa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: