PAS va cere rectificarea bugetului mun. Chișinău, după scandalul din jurul investițiilor pentru suburbii: „Vrem dreptate”
Full Article 3 minutes read

PAS va cere rectificarea bugetului mun. Chișinău, după scandalul din jurul investițiilor pentru suburbii: „Vrem dreptate”

Scandalul din jurul investițiilor destinate suburbiilor municipiului Chișinău continuă. Vicepreședinta fracțiunii Partidului Acțiunea și Solidaritate (PAS), Zinaida Popa, declară că va cere în Consiliul Municipal rectificarea bugetului, astfel încât toate suburbiile capitalei să beneficieze de finanțare, nu doar cele șapte propuse de Ceban. PAS face apel la consilierii municipali să susțină inițiativa.

„Acuzați nefondate” – așa a calificat PAS declarațiile primarului de Chișinău, Ion Ceban, care a acuzat Cancelaria de Stat că ar bloca proiectele pentru suburbiile municipiului Chișinău. Zinaida Popa îl acuză pe Ceban, la rândul său, că ar fi împărțit banii pentru suburbii „pe criterii politice, în mod suspect și lipsit de transparență”. Mai mult, Popa susține că Ceban nu ar fi prezentat consilierilor municipali niciun proiect de finanțare și că nimeni nu ar ști unde și pentru ce vor fi cheltuiți banii respectivi.

„Întrebarea noastră este de ce au fost finanțate anume 7 proiecte? În total sunt 18 suburbii. De ce doar 7 trebuie să beneficieze de proiecte? (…) Suburbiile au multe probleme reale, care trebuie rezolvate într-un mod transparent, nu prin mimarea transparenței. (…) Fracțiunea PAS va cere ca să fie finanțate toate suburbiile, câte un proiect din toate suburbiile, inclusiv acele 10 care nu au beneficiat de nicio susținere. Vom cere la ședința CMC rectificarea bugetului, să fie foarte clar și transparent bugetate aceste suburbii. Speram foarte mult că va fi susținută de majoritatea consilierilor municipali”, a declarat Zinaida Popa.

La rândul său, deputatul PAS Sergiu Lazarenco susține că suburbiile municipiului Chișinău s-ar confrunta cu numeroase probleme, pe care edilul de Chișinău le-ar neglija, în timp ce încearcă să creeze „conflicte artificiale” între Primăria Chișinău și Guvernul Republicii Moldova. Între acestea, Lazarenco a enumerat – lipsa transportului public, a sistemului de canalizare în toate suburbiile sau căi de acces spre unele suburbii care pun în pericol viața locuitorilor și a pasagerilor din transportul public.

„Suburbiile au probleme diferite, dar comune pentru toți cetățenii. Este nevoie de o comunicare mai bună între primăriile din suburbii și primăria din Chișinău. Îi recomandăm primarului Ion Ceban să facă mai puțină politică, dar să se ocupe de problemele locuitorilor din suburbii și Chișinău”, a declarat Sergiu Lazarenco.

De menționat că scandalul din jurul suburbiilor a început pe 4 iulie, după ce primarul Ion Ceban a acuzat Cancelaria de Stat că ar bloca proiectele pentru suburbiile municipiului Chișinău. Potrivit edilului, aceasta s-ar întâmpla intenționat, înaintea campaniei electorale. Într-o reacție, reprezentanții Cancelariei au calificat declarațiile lui Ceban drept „false” și, la rândul lor, i-au cerut edilului să explice „raționamentul repartizării banilor publici în suburbii”, în contextul în care „alte zece primării nu au primit finanțări”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: