Ceban se plânge public pentru a treia oară de intimidări: „În următoarele zile se planifică show-uri organizate”
Full Article 5 minutes read

Ceban se plânge public pentru a treia oară de intimidări: „În următoarele zile se planifică show-uri organizate”

Edilul capitalei Ion Ceban s-a plâns că angajații Primăriei Chișinău „sunt intimidați și li se dă de înțeles că vor termina rău”. Potrivit lui Ceban, „în următoarele zile se planifică show-uri organizate”. Acțiunile în raportat cu Primăria, potrivit edilului, „sunt venite de la exponenții PAS”. Menționăm, nu este prima dată când primarul capitalei se plânge că s-ar planifica intimidări împotriva lui și a echipei sale. Edilul a anunțat că pe 3 aprilie va organiza o conferință unde va oferi mai multe detalii. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții partidului de guvernare. Deocamdată nu avem un răspuns. 

În seara zilei de 2 aprilie, Ceban a scris pe rețelele de socializare că s-ar da „comenzi politice” iar vizată ar fi Primăria Chișinău. El s-a plâns că angajații Primăriei sunt „hărțuiți cu zeci de inspecții, controale, citații și dosare pornite”.

„Voi, cei care organizați și dați comenzi politice, luați-vă labele de pe Primăria Chișinău și lăsați oamenii să lucreze. Astăzi am sistematizat și analizat toată informația, prin toate subdiviziunile unde în ultima perioadă, dar chiar și la ziua de astăzi suntem hărțuiți cu zeci de inspecții, controale, citații și dosare pornite”, a menționat primarul.

El a adăugat că „angajații sunt intimidați, puși să scrie depoziții, sunt abordați în privat și li se dă de înțeles că vor termina rău”.

„În zeci de astfel de procese sunt implicați reprezentanții din conducerea primăriei dar și șefii de subdiviziuni. Angajații Primăriei în loc să se ocupe de problemele orașului, zilnic scriu și oferă explicații, se prezintă la tot felul de inspectori din diverse instituții pentru a prezenta informații”, a comunicat edilul.

Acțiunile în raportat cu Primăria, potrivit lui Ceban, „sunt venite de la deputații PAS și consilierii PAS și tot felul de exponenți PAS către organele de drept PAS”. „Avem informația că în următoarele zile se planifică show-uri organizate împotriva echipei Primăriei Chișinău”, a conchis primarul. Într-un final, Ceban a spus că pe 3 aprilie, în timpul unei conferințe de presă, va oferi mai multe detalii.

UPDATE: PAS a declarat că așteaptă finalitatea inspecțiilor de la Primăria Chișinău și că „suntem martorii unor dezmățuri și batjocură din partea primăriei față de locuitori”. Precizările au fost făcute de lidera PAS din Consiliul Municipal Chișinău Zinaida Popa. Potrivit Zinaidei Popa, angajații Primăriei „nu au manifestat prea multă străduință în deservirea cetățeanului” nu din cauza că sunt chemați la organele de drept, dar din motiv că „echipa primarului nu poate livra nimic bun pentru oameni”.

Amintim, în 2021, Ceban susținea că este urmărit și s-ar pregăti arestarea sa, după percheziții acasă și în biroul său. Edilul a acuzat PAS că ar fi contractat o companie, care ar urma să pregătească o strategie privind denigrarea sa. Și în 2023, primarul se plângea. Ceban declara că „reprezentanții PAS merg prin suburbii și răspândesc informații false despre el și despre Partidul Mișcarea Alternativa Națională”. El a solicitat ca PAS „să înceteze aceste practici”.

***

În noiembrie 2023, Ion Ceban, liderul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, a obținut al doilea mandat de primar al mun. Chișinău.

Fost comunist, s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău. După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”. Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale. La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că de această dată Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: