Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, cere ca 50 la sută din cele 23 de miliarde de lei cu care capitala contribuie anual la formarea bugetului de stat să rămână în municipiul Chișinău. Edilul anunță că inițiază o petiție publică în acest sens, care ulterior să devină proiect de lege. „Așa este corect”, a declarat Ceban într-un live pe 5 ianuarie. Potrivit edilului, petiția urmează să fie prezentată săptămâna viitoare.
Ceban s-a arătat deranjat că, în timp ce Chișinăul contribuie „semnificativ” la formarea bugetului de stat și virează 23 miliarde de lei anual în haznaua statului, primește înapoi doar 2,8 miliarde lei, adică 13%. Edilul susține că, astfel, guvernarea ar „fura” capitala și ar folosi resursele financiare în alte scopuri, cum ar fi: salarii pentru miniștri, finanțarea programului guvernamental „Satul european” sau acordarea compensațiilor în factură, în perioada rece a anului. „Pe toate le plătim noi, chișinăuienii”, a spus Ion Ceban.
În context, edilul capitalei a anunțat că pregătește, împreună cu echipa de la Primărie, o petiție publică prin care îi va cere Guvernului să lase în bugetul municipal nu 13 la sută din cele 23 de miliarde de lei, bani adunați din taxele achitate de chișinăuieni, dar 50%. Petiția urmează să fie lansată public săptămâna viitoare. Ceban spune că se așteaptă ca aceasta să fie semnată de cel puțin 10 mii de oameni.
„Pregătim o petiție pe care o să vrem să o semneze minimum 10 mii de chișinăuieni. (…) Propun să fie 50 la sută din aceste 23 miliarde de lei. Lăsați-le municipiului și nu ne trebuie niciun bănuț de la voi în plus. Noi vom construi spitale, școli. (…) E normal să fie așa, pentru că nu există capitală mai discriminată decât Chișinăul. Vă invit să facem un front comun, să semnăm această petiție. Cred că este corect să rămână măcar 50 la suta pentru chișinăuieni, iar alte 50% să se ducă pentru menținerea situației din țară”, a declarat Ion Ceban.
***
Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință, pe 29 decembrie. Autoritatea a constatat atunci că capitala riscă să se confrunte cu o situație excepțională, cu caracter socio-economic. Potrivit deciziei, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal a depășit suma de 1,3 miliarde de lei. Situația ar fi cauză de acțiunile „discriminatorii” și „ilegale” ale autorității publice centrale, se arată în decizia CSE Chișinău. Detalii – AICI.
Pe 4 ianuarie, Ion Ceban a anunțat că se pregătește să atace în judecată Guvernul și Parlamentul, după ce autoritatea centrală ar fi refuzat să aloce mai mulți bani municipalității, punând, astfel, „presiune financiară” pe locuitorii capitalei. Drept replică, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, i-a recomandat lui Ion Ceban „să înceteze electorala” și să se apuce de lucru. Detalii – AICI.
De menționat că, potrivit Ministerului Finanțelor, volumul transferurilor de la bugetul de stat în 2024, către bugetul municipal Chișinău, constituie 3 777,1 mii lei. Comparativ, volumul transferurilor aprobat în 2023 a fost de 3 859,1 mii lei. Majorarea reprezintă, așadar, potrivit ministerului de profil, 81,5 milioane de lei în 2024, față de 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!