CEC propune ca la scrutinele viitoare, secțiile din străinătate să dispună de 10 mii de buletine de vot
Full Article 3 minutes read

CEC propune ca la scrutinele viitoare, secțiile din străinătate să dispună de 10 mii de buletine de vot

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) propun ca, în cadrul scrutinelor viitoare, secțiile de votare din străinătate să dispună de 10 mii de buletine de vot și nu de 5 mii, așa cum este în prezent. Inițiativa a fost inclusă în raportul CEC cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, care a fost aprobat pe 23 noiembrie.

Propunerea a fost făcută de către membrul CEC Dumitru Pavel, după ce, în ajun, reprezentanții instituției au discutat despre includerea numărului maxim de 7 mii de buletine de vot.

„De ce ne-am teme să menținem numărul maxim de 10 mii de buletine de vot? În condițiile în care se preconizează instituirea a votului pe parcursul a două zile, numărul de 7 mii va fi insuficient pentru anumite secții, ca să putem acoperi toți solicitanții de a vota”, a declarat Pavel.

În replică, un alt membru al CEC, Andrei Volentir, a menționat că un număr prea mare de buletine de vot ar însemna cheltuieli nejustificate din bugetul statului, întrucât fiecare secție de votare are o anumită capacietate de deservire a alegătorilor.

„Practica a arătat că doar în câteva secții de votare, pe care le putem număra pe degetele de a o mână, buletinele de vot s-au epuizat în turul II de scrutin, preponderent e vorba de Germania. Problema a constat că este o concentrație mare de cetățeni, dar am avut condiții impuse de autoritățile germane de a deschide un număr limitat de secții de votare. Putem să dăm și 20 și 30 de mii de buletine de vot, dar orice secție de votare are o anumită „capacitate de absorbție” estimată la 5-6 mii, nu mai mult”, a argumentat Volentiri.

Totuși, propunerea privind instituirea numărului maxim de 10 mii de buletine de vot pentru secțiile din străinătate a fost susținută de 5 membrii ai Comisiei. Alți doi s-au abținut.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

***

Conform procesului-verbal privind totalizarea rezultatelor turului doi de scrutin prezidențial, Maia Sandu a obținut – 943.006 de voturi, iar Igor Dodon – 690 615.

La secțiile de votare deschise peste hotarele țării s-au prezentat la urne 260 079 de alegători, reprezentând cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate.

Cea mai activă participare s-a înregistrat la secțiile de votare:

1/343 – or. Villeneuve -Saint –Georges, Republica Franceză;

1/397 – or. Northamton, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/395 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/393 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/394 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Mai multe secții de votare s-au închis înainte de programul prestabilit, din cauza epuizării numărului maxim de buletine de vot – 5000:  nr. 1/348 Berlin, Republica Federală Germania, nr. 1/349 Frankfurt, Republica Federală Germania,  nr. 1/393 și nr. 1/394 or. Londra (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) și nr. 1/344 or. Montreuil, Republica Franceză.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: