CEDO a condamnat Lituania, pentru că nu a făcut dreptate unui cuplu gay. Ce sumă trebuie să le plătească
Full Article 2 minutes read

CEDO a condamnat Lituania, pentru că nu a făcut dreptate unui cuplu gay. Ce sumă trebuie să le plătească

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că autoritățile din Lituania au discriminat un cuplu de homosexuali, prin refuzul de a iniția o anchetă privind incitarea la lipsă de toleranță față de aceștia, care s-a manifestat pe rețelele de socializare, scrie astăzi, 14 ianuarie, Novaya Gazeta.

Magistrații europeni au ajuns la concluzia că judecătorii și procuratura lituaniană au respins fără motiv cererea de inițiere a unei investigații, privind comentariile care conțineau îndemnuri la agresivitate. Acestea au apărut după ce cuplul a publicat pe Facebook o fotografie în care se sărută.

Potrivit hotărării CtEDO, guvernul lituanian trebuie să plătească fiecăruia dintre tineri câte 5 mii de euro, în calitate de prejudicii morale. De asemenea, Lituania le va plăti 5 mii de euro în calitate de cheltuieli de judecată.

„Instanța a stabilit că autorii plângerii au fost discriminați pe criterii de orientare sexuală”, se arată în decizia judecătorilor.

Acum cinci ani, cuplul de tineri din orașul Klaipėda a publicat pe Facebook o fotografie în care se sărută. Printre comentarii au apărut mesaje care incitau la răfuială față de cuplul gay. Procurorii și judecătorii din localitate au refuzat să inițieze un dosar privind incitare la discriminare și lipsă de toleranță.

Oamenii legii au ajuns la concluzia că mesajele respective reprezintă dreptul la opinie al autorilor și nu constituie motiv întemeiat pentru inițierea unui dosar penal. Mai mult, inițiativa de a publica fotografia respectivă, oamenii legii lituanieni au calificat-o drept „comportament excentric, cu scopul de a provoca, în mod intenționat, iritare sau de a șoca”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: