Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot afla gradul de vulnerabilitate. Ce trebuie să facă
Full Article 2 minutes read

Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot afla gradul de vulnerabilitate. Ce trebuie să facă

Cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot afla deja categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și „cabinetul personal” unde este publicată informația.

Mărimea compensațiilor depinde de categoria de vulnerabilitate în care este încadrată familia. Aceasta depinde de veniturile familiei, componența familiei și cheltuielile prognozate pentru energie.

Categoriile de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
  • consumatori non-vulnerabili

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei;
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei;
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3;
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Pe 17 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat ce se va întâmpla cu familiile care nu se vor înregistra pe platforma online compensații.gov.md. Oficialul a spus că în luna noiembrie, acestea vor beneficia de compensații pentru categoria de vulnerabilitate medie.

Totodată, oficialul a declarat că moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială.

Pe 22 noiembrie, parlamentarul Dan Perciun a anunțat că aproximativ 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații din partea statului. Oficialul a menționat că este vorba despre familiile care dețin mai mult de 4 proprietăți sau bunuri imobile în valoare de peste 4 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: