Autoritățile vor verifica averea unora dintre moldovenii care au declarat venituri mici
Full Article 3 minutes read

Autoritățile vor verifica averea unora dintre moldovenii care au declarat venituri mici

Moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari. 

În cadrul unei conferințe de presă din 17 noiembrie, oficialul a fost întrebat cum vor fi verificați cetățenii în urma completării platformei de compensații, atât timp cât 1 din 4 moldoveni primesc salariul în plic.

„Într-adevăr există riscul ca unele persoane să declare venituri subestimate și nu este vorba doar despre persoanele care primesc salarii în plic. Este vorba și despre întreprinzătorii care își desfășoară activitatea economică pe baza de patentă sau despre gospodăriile țărănești, ori alte activități pentru care nu există metode de control al veniturilor. Această problemă este adevărată și pentru alte programe”, a spus oficialul.

Spatari a menționat că aceasta „este o problemă cunoscută de mai mulți ani”.

„De aceea noi am consolidat inspecția socială și în sistemul informațional vulnerabilitate energetică în primul rând se iau în calcul și indicatori de avere ai gospodăriei, imobile în special. Noi vedem dacă gospodăria reprezintă un risc de subdeclarare și dacă reprezintă, inspecția socială va face o vizită și va vedea dacă această gospodărie declară pe deplin veniturile sau nu”, a anunțat ministrul.

Spatari a adăugat că „selectiv vor fi făcute vizite la gospodăriile unde clar în sistem sunt indicate ca fiind sub riscul subdeclarării”.

***

Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.

Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

Și anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a declarat că veniturile introduse în sistem vor fi verificate. În cadrul unei emisiuni, oficialul a spus că controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri.

Recent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a spus că nu este nevoie de cifra exactă a venitului la completarea platformei online compensații.gov.md pentru stabilirea vulnerabilității energetice. „E nevoie de o cifră aproximativă”, a precizat el.

Pe 17 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va aloca cinci miliarde de lei pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat cum vor fi distribuite compensațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: