Cei mai „bogați” moldoveni își vor achita facturile fără compensații. Perciun: sunt în jur de 5000 de familii
Full Article 3 minutes read

Cei mai „bogați” moldoveni își vor achita facturile fără compensații. Perciun: sunt în jur de 5000 de familii

Aproximativ 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații din partea statului. O declarație în acest sens a fost făcută de deputatul Dan Perciun, tot el – președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Oficialul a menționat că este vorba despre familiile care dețin mai mult de 4 proprietăți sau bunuri imobile în valoare de peste 4 milioane de lei. 

În cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, Perciun a declarat că sistemul de stabilire a vulnerabilități vrea să țină cont de specificul fiecărei familii și de veniturile pe care le are.

„Sunt 4 categorii de vulnerabilitate, de la foarte ridicată – la scăzută, și o categorie de non-vulnerabilitate. În intervalul 25-30 noiembrie, sistemul va desemna aceste categorii”, a precizat deputatul.

Tot el a menționat că „acele familii, puține la număr, care au venituri foarte mari, au capacitatea financiară să-și achite facturile integral”.

„În categoria de non-vulnerabil, numărul celor care nu vor beneficia de compensații, ar fi în jur de 5 mii sau poate un pic mai mic”, a precizat deputatul.

Perciun a declarat că „sunt două elemente la stabilirea categoria celor care nu o să beneficieze de compensații”.

„Pe de o parte, costurile prognozate la energie sunt mai mici decât 10 la sută din venituri, atunci ajung în categoria de non-vulnerabili sau dacă dețin mai mult de 4 proprietăți, mai mult de 4 bunuri imobile cu destinație locativă sau dacă cumulativ dețin bunuri imobile în valoare mai mare de 4 milioane de lei, deci mai mult de 200 de mii de euro”, a comunicat el.

Perciun a adăugat că „dacă cineva are terenuri, garaj, trei apartamente și cumulativ valoarea cadastrală depășește 4 milioane de lei, atunci vor ajunge în categoria non-vulnerabilă”.

***

Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.

Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

Pe 17 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va aloca cinci miliarde de lei pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat cum vor fi distribuite compensațiile.

Tot pe 17 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat ce se va întâmpla cu familiile care nu se vor înregistra pe platforma online compensații.gov.md. Oficialul a spus că în luna noiembrie, acestea vor beneficia de compensații pentru categoria de vulnerabilitate medie. Totodată, oficialul a declarat că moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: