Cel puțin 30 tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei moldovenești, în ultimii ani. Printre aceștia: doi multimilionari
Full Article 4 minutes read

Cel puțin 30 tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei moldovenești, în ultimii ani. Printre aceștia: doi multimilionari

În ultimii 2-3 ani, Agenția Servicii Publice (ASP) a identificat cel puțin 30 de tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova. Precizările au fost făcute de șefia ASP Mircea Eșanu. Potrivit reprezentantului Agenției, și multimilionari ruși au pretins să obțină cetățenia Republicii Moldova. Acestora li s-a refuzat cererea. Acum, ASP împreună cu Centrul Național Anticorupție lucrează pentru a se asigura că persoanele care au contribuit sau au fost complice la aceste acțiuni ajung pe banca acuzaților, a comunicat Eșanu. 

La emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, directorul ASP Mircea Eșanu a spus că în mai bine de doi ani de zile au fost identificate cel puțin 30 de tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei moldovenești.

Potrivit lui Eșanu, tehnica de fraudare „este destul de simplă” și „nu-i fără concursul angajaților din interiorul ASP sau foștilor angajați care cunosc cum funcționează această procedură”.

Ei identifică o persoană, născută de dorit până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, perioada ’35-’36, poate ’37, identifică persoanele care au decedat la foarte scurt timp – deces infantil, peste un an, doi, trei. Și pentru că în perioada aceea există o ruptură și pe partea de arhivă, ei pretind că „eu sunt în dosarul pe care îl depun fiica sau nepotul persoanei care e născută în ’37 în satul cutare din raionul Căușeni și care a migrat sau au fost ridicați ulterior” – că acesta este încă un scenariu. Ei își falsifică o parte din acte în Federația Rusă și în procesul de depunere a dosarelor nu prezintă certificatul de deces, dar prezintă doar certificatul de naștere a persoanei născute pe teritoriul Republicii Moldova. Acolo falsifică actele și el pretinde că „asta e bunica mea”, a menționat Eșanu.

Potrivit șefiei ASP, ulterior, autoritățile moldovenești cer informații despre solicitanți de la statele de unde vine pachetul cu acte.

Noi interpelăm pe toate cazurile, fără excepție. Verificăm și trimitem o copie cu solicitări, inclusiv în Federația Rusă, și în Ucraina, deci în toate statele din care vine pachetul. (…) O perioadă noi nu am primit răspunsuri dar acum, noi avem deja un an de zile când corespondența noastră a fost reluată. Autoritățile din Federația Rusă răspund la aceste mesaje și ei spun: noi nu am emis un astfel de act”, a comunicat Eșanu.

Directorul Agenției a adăugat că au fost înregistrate și „cazuri extrem de interesante, tot felul de magnați, multimilionari ruși care au pretins să obțină cetățenia Republicii Moldova”. „În perioada aceasta, cel puțin ultimul an de zile”, a precizat el.

Eșanu a spus că nu poate oferit numele magnaților ruși, dar că Agenția lucrează cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție pe aceste cazuri.

Noi facem măsuri speciale, lucrăm pe aceste cazuri. Noi am pregătit aceste chestiuni și le-am făcut pachet. Vrem să dăm de capăt pe aceste cazuri și lucrăm împreună cu colegii noștri de la CNA pe aceste cazuri”, a comunicat el.

Întrebat dacă ASP suspectează că e fraudă, Eșanu a răspuns: „Noi suntem siguri. Noi am refuzat deja. Suntem siguri că e fraudă dar noi vrem să ne asigurăm că persoanele care au contribuit sau au fost complice la aceste acțiuni ajung pe banca acuzaților”.

Întrebat dacă în aceste cazuri este vorba despre unul sau mai mulți magnați, Eșanu a menționat că ASP cunoaște despre doi.

Unul din Federația Rusă și altcineva din Uzbekistan. O să revenim pe acest subiect. Noi vom face publice cazurile”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: