Cel puțin 54 de persoane au fost reținute în Rusia, pentru manifestațiile desfășurate în susținerea Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Cel puțin 54 de persoane au fost reținute în Rusia, pentru manifestațiile desfășurate în susținerea Ucrainei

Cel puțin 54 de persoane din 14 orașe rusești au fost reținute, în timpul mitingurile anti-război, desfășurate, pe 24 februarie, zi ăn care s-a marcat un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Informația a fost confirmată proiectul pentru drepturile omului OVD-Info, potrivit Radio Svoboda.

Rușii au fost reținuți pentru proteste pașnice, depuneri de flori și chiar pentru că au scris mesaje anti-război pe zăpadă. Cel mai mare număr de rețineri a avut loc în Sankt Petersburg – 18 persoane. Printre aceștia se afla și activista și artista Elena Osipova, în vârstă de 77 de ani, care ținea în mâini pancarte pe care scria „Nu războiului” și „Putin este război”.

Unsprezece persoane au fost reținute la Ekaterinburg și șapte la Moscova, unele pentru că au depus flori în sprijinul Ucrainei. În alte orașe, oamenii au fost reținuți pentru pancartele „Eu sunt pentru pace”, „Ajunge cu tăcerea”. O locuitoare a orașului  Komsomolsk pe Amur a fost acuzată că a discreditat armata rusă, pentru că ținea în mâini o pancartă cu mesajul „Doliu. Iertați-ne că am dat țara peste cap”

Potrivit calculelor OVD-Info, poliția a reținut activiști anti-război de aproape 20.000 de ori, în 78 de regiuni ale Rusiei, timp de un an. Cel puțin 447 de persoane au fost cercetate penal pentru că și-au manifestat poziția ostilă față de războiul din Ucraina. Dintre aceștia, 128 de persoane se află în arest.

Aproape șase mii de dosare penale au fost deschise în temeiul articolului privind discreditarea autorităților ruse și a armatei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: