Cel puțin 7 moldovence au murit în acest an, din cauza violenței domestice. Și bărbații pot fi victime
Full Article 2 minutes read

Cel puțin 7 moldovence au murit în acest an, din cauza violenței domestice. Și bărbații pot fi victime

Cel puțin șapte femei din Republica Moldova au murit, în primele nouă luni ale acestui an, din cauza violenței domestice. Potrivit unui comunicat publicat astăzi, 26 noiembrie, de Inspectoratul General al Poliției, în total, 555 femei și 152 bărbați au devenit victime al acestui fenomen, în perioada vizată. 

Conform datelor statistice, în Republica Moldova femeile sunt agresate cel mai des în sânul familiei. Pentru a preveni și a combate violența față de femei, dar și pentru a proteja victimele violenței în familie, Inspectoratul General al Poliției întreprinde mai multe măsuri.

Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie, informează sursa citată. Astfel, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și înlătură agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.

Pe parcursul anului curent, Poliția a eliberat 3255 ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali, iar de la începutul instituirii acestei măsuri de protecție au fost eliberate peste 9300 de ordine de restricție de urgență. De asemenea, Poliția a pornit 233 cauze penale pentru încălcare ordonanței de protecție.

Menționăm că în perioada 25 noiembrie-10 decembrie se desfășoară campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Acțiunea are drept scop creșterea gradului de conștientizare și de mobilizare a scoietății pentru a preveni violența.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: