Centrul COVID de la Moldexpo va fi închis
Full Article 2 minutes read

Centrul COVID de la Moldexpo va fi închis

Centrul COVID de la Moldexpo urmează să fie închis în câteva zile, iar pacienții internați acolo au fost transferați în alte unități medicale. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministra Ala Nemerenco, pe 18 noiembrie, în plenul Parlamentului.

Deși a fost creat pentru a servi în calitate de centru de triere a pacienților cu suspecții la COVID, acesta a devenit un „megaspital” cu 400 de paturi, iar în secția reanimare erau 37 de locuri. Șefa de la sănătate s-a arătat nemulțumită și de condițiile în care activau medicii.

„Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican cu aproape o mie de paturi are o secție de reanimare, care este foarte modernă, de doar 45 de paturi, și fost suplinită acum în Covid cu câteva paturi (…). Toate țările au renunțat demult la așa modele, astăzi situația și experiența sistemelor e cu totul alta”, a precizat Nemerenco.

Ministra Sănătății a declarat că medicii activau în condiții „departe de orice standarde”, iar pacienții erau tratați în condiții necorespunzătoare. Nemerenco a vorbit și despre riscul care persista din cauza buteliilor de oxigen.

„Lângă fiecare pat a pacientului stătea pe patul de reanimare stătea o butelie de oxigen care înmulțit la 37 și la o distanță apropiată și de cele care mai erau în depozit, puteau provoca o tragedie de proporții la o eventuală explozie, la cea mai mică eroare tehnică sau umană. Inginerii ne-au spus că la o explozie era să fie ras o treime din sectorul Buiucani”, a afirmat ministra.

Centrul COVID de la Moldexpo a fost deschis în primăvara anului 2020.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: