Cererea Tiraspolului de recunoaștere a independenței Transnistriei va fi discutată la Bruxelles. Ce spune șeful diplomației române?
Full Article 2 minutes read

Cererea Tiraspolului de recunoaștere a independenței Transnistriei va fi discutată la Bruxelles. Ce spune șeful diplomației române?

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat susţinerea puternică a României „faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”. Reacția vine după ce Tiraspolul a cerut comunității internaționale recunoașterea independenței Transnistriei.

„Azi, Transnistria a cerut recunoaşterea independenţei. Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

Amintim că pe 4 martie, Tiraspolul s-a adresat către ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, cu rugămintea de a recunoaște independența Transnistriei și de a crea cu regiunea relații diplomatice. Solicitarea vine după ce autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Biroul Politici de Reintegrare a luat act de declarațiile Tiraspolului și a menționat că regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană. Totodată, Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: