Certificate fitosanitare pentru export, pe bani murdari. Trei funcționari ai ANSA, reținuți de CNA
Full Article 2 minutes read

Certificate fitosanitare pentru export, pe bani murdari. Trei funcționari ai ANSA, reținuți de CNA

Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor au fost documentați de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă. În urma unor percheziții, funcționarii au fost reținuți pentru 72 de ore. 

În perioada 2017-2021, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău din cadrul ANSA ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenți economici.

Funcționarii primeau banii pentru a urgenta obținerii certificatelor fitosanitare și a altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat.

Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export.

Acțiunile erau efectuate fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, condiție care trebuia întrunită pentru ca marfa să poată fi transportată peste hotare. S-a stabilit că actele au fost emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.

CNA spune că au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA.

Ofițerii au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari. „Însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare”, susține CNA.

În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În prezent, aceștia sunt audiați de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. 

Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: