CESP a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință. Textul integral al hotărârii (DOC)
Full Article 3 minutes read

CESP a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință. Textul integral al hotărârii (DOC)

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău (CESP) s-a întrunit, pe 25 august, în ședință. Primarul capitalei Ion Ceban a criticat prevederea din hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), care obligă angajații nevaccinați din instituțiile de învățământ să se testeze de două ori pe lună, din banii proprii.

Primăria capitalei a publicat hotărârea CESP din 25 august. Potrivit documentului, în contextul începerii noului an de studii, pe 1 septembrie 2021, cu prezența fizică, se aplică instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior (publice și private) pentru anul de învățământ 2021-2022, în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, rămâne obligatoriu portul măștii de protecție în spațiile închise, în transportul public și în stațiile de așteptare, dar și în cadrul evenimentelor organizate în aer liber, cu un număr mare de participanți.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis adresarea unei scrisori autorităților publice centrale competente (CNESP, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării) pentru ghidarea și clarificarea mecanismului de aplicare în practică a pct. 6 din Hotărârea CNESP nr.60 din 23.08.2021.

Primarul Ion Ceban a calificat prevederile drept „interpretative” și susține că există riscul ca o parte din personalul didactic să plece din sistemul educațional: „Cea mai mare confuzie e cum procedăm cu angajații instituțiilor educaționale, profesorii din școli, personalul auxiliar care nu s-a vaccinat și în continuare nu pot face acest lucru din cauza contraindicațiilor medicilor sau cu cei ce nu doresc să se vaccineze din diverse motive cum ar fi cele confesionale”, a menționat edilul.

„Cu regret, în contextul unor aspecte de vacum legislativ în domeniu apare riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe. În mun. Chișinău instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost – asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Unde, la care instituții medicale, se vor putea testa cadrele didactice (cu riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați)”, susțin autoritățile municipale.

Potrivit CESP, testarea cu teste rapide de diagnostic AgSars-CoV-2 la COVID-19 demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%.

„Care sunt recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ? Testarea cadrelor didactice o dată la 14 zile, de asemenea este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context”, au mai remarcat autoritățile municipale.

Potrivit CESP, în mun. Chișinău, în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, acoperirea vaccinală în prezent este de peste 73%,

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: