Prim-ministrul Ion Chicu a declarat, astăzi, 15 ianuarie, că legea privind indexarea pensiilor a rămas exact așa cum a fost elaborată inițial, iar informațiile apărute în unele surse mass-media, conform căreia numărul beneficiarilor ar fi fost redus în urma unui amendament, ar fi false. Premierul a explicat că amendamentul respectiv se referă la faptul că a fost eliminată prevederea privind progresivitatea indexării pensiilor pentru anii următori, pe motiv că trebuie întâi să fie realizată prognoza macroeconomică pentru perioada 2021-2022.
„Inițial era că pentru 2021 va fi majorat acest plafon. Noi suntem încă la început de 2020. Bugetul pentru 2021 va fi discutat, aprobat și veți vedea că va apărea și aceasta. Propunerea de a scoate progresivitatea pentru 2021 a apărut pentru că suntem un guvern responsabil, avem colaborare cu Fondul Monetar Internațional. Proiectul inițial l-am remis lor, ei au solicitat ca până când nu vedem prognoza macro-economică pentru 2021-2022 să ne abținem”, a explicat Ion Chicu.
Amintim că, în data de 13 ianuarie, Mold-Street a publicat un articol în care se arată că legea cu privire la indexarea pensiilor, care a fost votată de deputați în lectură finală de deputați, a fost diferită de cea propusă de guvernul Chicu. Toate din cauza unui amendament propus în ultimul moment de deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Acesta a propus ca, pe 1 octombrie, să fie indexate doar pensiile care nu sunt mai mari decât minimul de existență întocmit pentru acea perioadă.
Mold-Street notează că inițial acest proiect prevedea ca, din 2021, să aibă loc indexarea tuturor pensiilor mai mici de 3.452 de lei, iar din 2022 – ale tuturor pensiilor mai mici de 5.178 de lei.
După amendamentul lui Odnostalco, însă, de indexarea pensiilor vor putea beneficia doar vârstnicii ai căror pensii nu depășesc suma de 1.726 de lei, cu ulterioare modificări în cazul în care va crește suma minimului de existență.
Menționăm că, potrivit legii adoptate, indexarea pensiilor se va realiza la 1 aprilie și 1 octombrie.
Familia Bass din or. Comrat se numără printre cele peste 26 de mii de gospodării care au beneficiat de Programul EcoVoucher. Cu sprijinul statului, familia și-a înlocuit frigiderul vechi pe care îl aveau de mulți ani, cu unul modern, încăpător și eficient energetic.
Olga Bass și soțul ei sunt pensionari. Sub același acoperiș cu ei locuiește fiica lor Tatiana, ginerele, dar și cele două nepoate. „Cu o familie atât de numeroasă, e foarte greu fără o tehnică bună. Aveam două frigidere cu sistem de răcire prin picurare, dar erau vechi, se defectau foarte des, curgeau și consumau foarte multă energie. De mult ne gândeam să luăm un frigider nou și bun, dar tot amânam cumpărătura”, povestește fiica Tatiana.
Ezitare. Verificare. Decizie
Despre posibilitatea achiziției unui electrocasnic nou, cu ajutor financiar din partea statului, Olga a aflat de la asistentul social din localitate încă de la înregistrarea pe platforma compensații.gov.md. Într-o zi, a primit un sms de la GOV1.md.
„Anul trecut, am primit un mesaj similar, dar nu i-am dat importanță, l-am ignorat. Anul acesta, când am văzut sms-ul, mama a fost cea care a insistat: „Tatiana, trebuie neapărat să verifici”. M-am lăsat convinsă și, cu 10 zile înainte de a expira termenul voucherului, am mers la magazin pentru a afla mai multe detalii”, își amintește Tatiana.
La magazin au primit confirmarea că programul este real și că pot primi un frigider nou dacă transmit în schimb unul vechi. Decizia a fost luată imediat: „Era păcat să ratăm așa oportunitate”, spune femeia.
Tehnică de calitate înaltă – o diferență semnificativă
Următorii pași au fost foarte simpli: „Cei de la magazin ne-au explicat beneficiile unui electrocasnic nou, în special economia la energie. Am înțeles că frigiderul mic pe care îl aveam acasă consuma mai multă electricitate decât unul nou din magazin, de dimensiuni mai mari”.
Familia a ales un frigider de o marcă cunoscută, în care aveau deja încredere. Prețul acestuia era de aproximativ 11.000 de lei, însă cu ajutorul voucherului au achitat doar 5.000 de lei. Olga și soțul ei au decis să plătească acești bani în două rate egale.
Noul frigider este mult mai spațios, nu mai picură, iar congelatorul are o capacitate dublă. „Acum încape totul – mâncare pentru câteva zile, carne, congelăm și fructe pentru copii. În cel vechi abia încăpea o cutie de colțunași.”, completează Olga.
EcoVoucher – ajutor vizibil în gospodărie
Cei din familie spun că programul funcționează simplu, clar și e de un real ajutor pentru familiile care nu își permit o achiziție atât de mare.
„Este important să nu ignorați notificările primite prin sms. Să verificați și să beneficiați de acest voucher. Noi suntem mulțumiți, avem un frigider nou și bun, iar sprijinul chiar a fost unul simțitor”, se arată încântată Olga.
Ce oferă programul EcoVoucher?
●Suport din partea Guvernului pentru achiziționarea unui electrocasnic nou și eficient energetic care consumă mai puțină energie și te ajută să economisești la facturi
● Un voucher de 6.000 de lei acoperă până la 70% din costul unui frigider (clasele A–D) sau al unei mașini de spălat rufe (clasa A)
● Acces la electrocasnice de calitate, care combină eficiența energetică cu durabilitatea și respectă standardele europene
● Colectarea gratuită a echipamentului vechi
Prioritate în acordarea voucherelor au familiile cu mulți copii și familiile cu persoane vârstnice de peste 63 de ani.
Despre program:
Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.
Această ediție a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este implementată de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.Informații utile:www.ecovoucher.md Verificare voucher (în perioada sesiunii): verificarevoucher.cned.gov.md E-mail: [email protected] Linia verde a CNED: 0 8005 5005