Prim-ministrul Ion Chicu a declarat, astăzi, 15 ianuarie, că legea privind indexarea pensiilor a rămas exact așa cum a fost elaborată inițial, iar informațiile apărute în unele surse mass-media, conform căreia numărul beneficiarilor ar fi fost redus în urma unui amendament, ar fi false. Premierul a explicat că amendamentul respectiv se referă la faptul că a fost eliminată prevederea privind progresivitatea indexării pensiilor pentru anii următori, pe motiv că trebuie întâi să fie realizată prognoza macroeconomică pentru perioada 2021-2022.
„Inițial era că pentru 2021 va fi majorat acest plafon. Noi suntem încă la început de 2020. Bugetul pentru 2021 va fi discutat, aprobat și veți vedea că va apărea și aceasta. Propunerea de a scoate progresivitatea pentru 2021 a apărut pentru că suntem un guvern responsabil, avem colaborare cu Fondul Monetar Internațional. Proiectul inițial l-am remis lor, ei au solicitat ca până când nu vedem prognoza macro-economică pentru 2021-2022 să ne abținem”, a explicat Ion Chicu.
Amintim că, în data de 13 ianuarie, Mold-Street a publicat un articol în care se arată că legea cu privire la indexarea pensiilor, care a fost votată de deputați în lectură finală de deputați, a fost diferită de cea propusă de guvernul Chicu. Toate din cauza unui amendament propus în ultimul moment de deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Acesta a propus ca, pe 1 octombrie, să fie indexate doar pensiile care nu sunt mai mari decât minimul de existență întocmit pentru acea perioadă.
Mold-Street notează că inițial acest proiect prevedea ca, din 2021, să aibă loc indexarea tuturor pensiilor mai mici de 3.452 de lei, iar din 2022 – ale tuturor pensiilor mai mici de 5.178 de lei.
După amendamentul lui Odnostalco, însă, de indexarea pensiilor vor putea beneficia doar vârstnicii ai căror pensii nu depășesc suma de 1.726 de lei, cu ulterioare modificări în cazul în care va crește suma minimului de existență.
Menționăm că, potrivit legii adoptate, indexarea pensiilor se va realiza la 1 aprilie și 1 octombrie.