facebook.com/Ирина Влах

Chicu dă vina pe parlament și campania electorală pentru că nu a fost semnat acordul cu FMI. Ministerul Finanțelor îl contrazice

Premierul Ion Chicu susține că Republica Moldova nu a reușit să semneze un nou Program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) din cauza a două condiționalități privind Banca Națională a Moldovei (BNM). În cadrul unui interviu pentru portalul UNIMEDIA, șeful executivului a menționat că prevederile țin de compentența parlamentului, iar un alt motiv ar fi faptul că FMI nu încheie programe cu țările care sunt în campanie electorală. Pe de altă parte, conform surselor NM, proiectul de lege privind BNM nu a fost aprobat nici măcar de guvern. 

Premierul Ion Chicu a declarat că noul program cu FMI conține nu doar măsuri bugetar-fiscale, ci un domeniu mult mai vast.

„În iulie a fost misiunea cu care am discutat măsurile preventive, care trebuie să le îndeplinească țara, pentru ca în septembrie să fie aprobat Programul, 6 condiții au fost acolo. Le-am îndeplinit pe toate, cu excepția a 2 condiții care țin de amendamente la legislație pentru a consolida independența Băncii Naționale, un proiect pe care l-am discutat intens, și a doua: numirea celor 3 viceguvernatori ai Băncii Naționale. Aceste condiții țin de BNM și sunt în competența parlamentului”, relatează Chicu.

Potrivit surselor NM, printre condiționalitățile solicitate de FMI se numără o mai mare independență a BNM în adoptarea deciziilor privind supravegherea bancară. Mai exact, deciziile nu vor putea fi anulate sau sistate decât de Curtea Supremă de Justiție. Proiectul de lege presupune modificări ale Codului Administrativ și al celui Penal, dar și al altor legi. Acesta a fost propus pentru consultări de Ministerul Finanțelor încă în septembrie. În pofida faptului că adoptarea acestuia este una dintre condiționalitățile solicitate de FMI pentru semnarea unui nou program, documentul nu a fost aprobat de guvern. Prin urmare, nu ar fi putut fi dezbătut în parlament, chiar dacă deputații s-ar fi întrunit în ședință plenară.

Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru NM:

„Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative la care v-ați referit, se află la etapa examinării avizelor recepționate de la autoritățile responsabile și alte părți interesate, în vederea definitivării textului proiectului de lege sus-menționat”, se arată într-un răspuns oficial al instituției.

Ion Chicu se arată totuși optimist în privința semnării unui nou Program cu FMI până la sfârșitul anului.

„La 16 septembrie nu mai era posibil de aprobat acest program pentru că nu erau îndeplinite aceste condiționalități, dar principalul element este faptul că FMI nu încheie programe cu țările care se află în campanie electorală sau pe ultimele 2 luni. De atunci, m-am întâlnit cu Directorul Executiv al FMI și am agreat asupra principalilor parametri ai noului Program. Ne-am înțeles că până la 20 noiembrie, când sper că se însănătoșește Parlamentul și toți, o să îndeplinim și aceste 2 condiționalități. Astfel, ca la 20 noiembrie, Republica Modova să poată înainta scrisoarea că am îndeplinit toate condiționalitățile. Noi Programul cu FMI îl vom avea, cel târziu, după alegerile din 15 noiembrie. Cu FMI la noi este totul în proces, eu sunt foarte optimist că până la sfârșitul anului vom avea Programul cu FMI”, a conchis Ion Chicu.

Anul acesta, autoritățile Moldovei au sperat că vor primi prima tranșă din cele șase planificate – puțin peste 93 milioane de dolari. Acești bani – aproape 1,5 miliarde de lei – sunt incluși în buget.

Amintim că NM a scris anterior că șansele că până la sfârșitul anului, FMI va aproba un nou program de creditare pentru Moldova în valoare de o jumătate de miliard de dolari sunt practic egale cu zero. Experții consideră că din această cauză, Moldova riscă să rămână anul curent cu un deficit bugetar uriaș.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „Moldova ar putea rămâne anul acesta fără banii de la FMI. De ce tac autoritățile?”

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: