Chironda îi cere lui Ceban să redenumească o stradă din Chișinău în memoria lui Navalnîi: să demonstreze că nu este agent al Kremlinului
Full Article 2 minutes read

Chironda îi cere lui Ceban să redenumească o stradă din Chișinău în memoria lui Navalnîi: să demonstreze că nu este agent al Kremlinului

Consilierul municipal al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Victor Chironda, îi solicită primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, să identifice și să schimbe denumirea unei străzi din capitală în memoria opozantului rus, Alexei Navalnîi, care se crede că ar fi fost omorât în închisoarea din Siberia, unde își ispășea pedeapsa, la ordinul lui Putin. Chironda îl îndeamnă pe  Ceban „să demonstreze onestitate și consecvență în declarații și acțiuni”.

„Am așteptat o săptămână în speranța că domnul primar va face singur acest gest, așa cum la 16 februarie a declarat că „curajul lui Navalnîi este un exemplu”. Însă posibil este prea ocupat și nu a reușit. Astfel, astăzi am înaintat o solicitare, în care i-am cerut domnului primar, în calitate de președinte al Comisiei pentru reglementarea denumirilor urbane, să inițieze și să pregătească proiectul de decizie pentru CMC, cu privire la schimbarea denumirii unei străzi din mun. Chișinău în memoria lui Aleksei Navalnîi. Sper că domnul Ceban să demonstreze onestitate și consecvență în declarații și acțiuni, astfel încât să pună punct, o dată și pentru totdeauna, insinuațiilor precum că domnia sa nu ar fi un pro-european veritabil ci ar fi un agent de influență al Kremlinului”, a scris Victor Chironda pe rețelele de socializare.

Primăria Chișinău nu a comentat, deocamdată, inițiativa consilierului Platformei DA.

Amintim că Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El avea 47 de ani. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Occidentul, familia lui Navalnîi, precum și politicieni de la Chișinău, l-au acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că l-ar fi ucis pe opozantul rus. La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va impune un regim de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului în numele lui Navalnîi. De asemenea, el a promis că UE va continua să sprijine societatea civilă rusă și mass-media independente. Sancțiuni după moarte politicianului rus au fost anunțate, inclusiv, de Marea Britanie și SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: