Chirtoacă nu a scăpat de dosarul „parcările cu plată”. Procuratura Anticorupție a atacat decizia la Curtea de Apel
Full Article 2 minutes read

Chirtoacă nu a scăpat de dosarul „parcările cu plată”. Procuratura Anticorupție a atacat decizia la Curtea de Apel

Procuratura Anticorupție (PA) a atacat la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani prin care ex-primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a obținut câștig de cauză în dosarul intitulat generic „Parcările cu plată”. Declarația a fost făcute pe 10 mai de către fostul edil în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, la 17 mai ar urma să se desfășoare prima ședință pe caz.

„Nu știu cum o să se descurce dumnealor acolo, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel, ținând cont că lucrurile sunt complet clare din prima istanță și există acea încheiere curajoasă a judecătorului Alexandru Negru prin care s-a constat fabricarea dosarului. În loc Procuratura să înceapă o anchetă în privința celor, care au fabricat dosarul, ei îi acoperă pe cei care au încălcat legea”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Totodată, fostul primar afirmă că a înregistrat dosarul la CtEDO pornind de la „suspendările ilegale care au avut loc”.

„Este un abuz în privința proprietății, un abuz în privința drepturilor omului și lipsește un remediu”, a adăugat fostul edil.

Amintim că cauză penală a fost expediată în instanța de judecată în luna iulie 2017. Dorin Chirtoacă a fost învinuit de trafic de influență. Mai exact, acesta în timp ce exercita funcția de primat general al municipiului Chișinău ar fi semnat contractul de parteneriat public-privat dintre Primărie și nerezidenta EME Parkleitsystem GmbH, în lipsa aprobării proiectului de contract de către Consiliul Municipal Chișinău.

Totodată, fostul edil a fost învinuit și de corupere pasivă. În perioada lunilor iulie-decembrie 2016 și februarie 2017, Chirtoacă ar fi avizat pozitiv șase certificate de urbanism pentru proiectare de parcări.

Mai mult, în calitate de remunerație ilicită ar fi reprezentat 26% din capitalul social al companiei, care urma a fi desemnată cîștigătoare, în schimbul inițierii și ulterior susținerii proiectului, acestea urmând a fi partajate egal cu un alt participant.

Pe 22 decembrie 2022, Dorin Chirtoacă a anunțat că magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani l-au achitat în dosarul parcărilor cu plată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: