Chișinăul a atenționat Moscova: s-ar încerca organizarea transportării alegătorilor la secțiile de vot din Rusia
Full Article 4 minutes read

Chișinăul a atenționat Moscova: s-ar încerca organizarea transportării alegătorilor la secțiile de vot din Rusia

În spațiul public au apărut informații despre organizarea transportării ilegale a alegătorilor moldoveni la secțiile de vot din Federația Rusă. Informația a fost comunicată pe 16 octombrie de Ministerul de Externe de la Chișinău. Instituția a atenționat inclusiv Moscova – să nu admită încercări de periclitare a procesului electoral din 20 octombrie. Potrivit Chișinăului, prin aceste acțiuni s-ar dori să fie indusă „impresia unor aglomerații” la secțiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Menționăm, la scrutinul din 20 octombrie, în Federația Rusă vor fi deschise doar două secții de votare – în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. 

Ministerul Externe de la Chișinău a declarat că s-ar încerca organizarea „transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot din Federația Rusă”.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de informațiile apărute în spațiul public despre încercări de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot din Federația Rusă. Considerăm că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția autorităților ruse și oricăror entități despre neadmiterea încercărilor de periclitare a procesului electoral prin acțiuni contrare legii și menite, în mod artificial, să inducă impresia unor aglomerații la secțiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Instituția a mai spus că „autoritățile responsabile ale Republicii Moldova vor asigura bună desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional în conformitate cu legislația electorală națională și standardele internaționale în materie electorală”.

„Orice încercări de eludare sau încălcare a acestor prevederi vor fi sancționate corespunzător. Nu vom admite ca buna-desfășurare a alegerilor sau legitimitatea acestor să fie pusă la îndoială”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

Menționăm că, pe 16 octombrie, ministrul Mihai Popșoi a declarat că sunt semnale că „Federația Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova”. „În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri”, a declarat Mihai Popșoi, relatează Radio Moldova.

Amintim că unii alegători din Republica Moldova ar fi fost înregistrați, fără acord, pentru a vota în Rusia. Aceștia nu se regăsesc în lista electorală în localitățile unde își au domiciliul și au sesizat Comisia Electorală Centrale (CEC). Ultima a depistat că majoritatea acestor alegători au solicitat să voteze, la scrutinul din 20 octombrie, în Rusia. De cealaltă parte, alegătorii susțin că nu s-au înregistrat în afara țării și nici nu intenționează să ajungă, pe 20 octombrie, în Rusia pentru a vota. Aceste sesizări, a menționat președinta CEC Angelica Caraman, indică asupra unei bănuieli rezonabile că sistemul de înregistrare prealabilă a fost utilizat cu rea credință. Potrivit șefiei CEC, s-a încercat inducerea în eroare cu privire la numărul real de cetățeni care s-au înregistrat pentru a vota în Rusia. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Pe 7 octombrie, CEC a decis că la scrutinul din 20 octombrie vor fi deschise doar două secții de votare în Federația Rusă. Decizia a fost luată după ce Ministerul de Externe a informat despre imposibilitatea asigurării logistice pentru funcționarea birourilor electorale din alte trei localități. Între timp, instituția electorală a dispus nimicirea a 26 de mii de buletine de vot, tipărite anterior pentru prezidențiale și referendum și care urmau să ajungă în cele trei secții din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslav. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: