Chișinăul i-a spus reprezentantului CEDO din Consiliului Europei că Tiraspolul încearcă să autoizoleze regiunea
Full Article 2 minutes read

Chișinăul i-a spus reprezentantului CEDO din Consiliului Europei că Tiraspolul încearcă să autoizoleze regiunea

Șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani a avut o întrevedere cu șefa Departamentului de Executare a Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Consiliului Europei, Clare Ovey. Potrivit reprezentanților Biroului s-a discutat despre „situația foarte îngrijorătoare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, provocările curente în domeniu și barierele întâmpinate în proces de către apărătorii drepturilor omului și reprezentanții autorităților publice ale Republicii Moldova”.

La fel s-a vorbit și despre posibilele direcții de intervenție pentru a îmbunătăți starea lucrurilor.

Biroul mai declară că au fost atinse și „recentele abordări alarmante ale Tiraspolului care a pus în aplicare măsuri abuzive de persecutare și de pedepsire a persoanelor sub pretinsa strategie de combatere a „extremismului””.

Reprezentanții Biroului spun că abordarea este focusată de fapt pe eliminarea oricăror forme de liberă exprimare și aprofundarea autoizolării regiunii.

În cadrul discuției, reprezentanții Chișinăului au accentuat necesitatea consolidării eforturilor și mobilizării potențialului existent- „pentru a stopa aceste grave derapaje și a reveni în albia standardelor internațional garantate și obligatorii”.

S-a efectuat și un schimb de informații pe marginea dificultăților întâmpinate în mersul executării unor hotărâri ale CEDO ce vizează victime din raioanele de est ale țării.

***

Amintim că Asociația „Promo-LEX” a prezentat pe 8 decembrie un raport cu privire la drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în anul 2022. În raport se declară că una dintre numeroasele probleme sistemice din regiunea transnistreană rămâne cea a privațiunii de libertate. Asociația mai precizează că persoanele din regiunea transnistreană care exprimă sau promovează opinii critice la adresa regimului de facto sau împotriva prezenței militare ruse în regiune continuă să fie supuse persecutărilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: