Cum (nu) au fost respectate drepturile omului în stânga Nistrului: „Rusia a continuat să-și exercite controlul asupra regimului de la Tiraspol”
Full Article 4 minutes read

Cum (nu) au fost respectate drepturile omului în stânga Nistrului: „Rusia a continuat să-și exercite controlul asupra regimului de la Tiraspol”

Asociația „Promo-LEX” a prezentat pe 8 decembrie un raport cu privire la drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în anul 2022. În raport se declară că una dintre numeroasele probleme sistemice din regiunea transnistreană rămâne cea a privațiunii de libertate. Asociația mai precizează că persoanele din regiunea transnistreană care exprimă sau promovează opinii critice la adresa regimului de facto sau împotriva prezenței militare ruse în regiune continuă să fie supuse persecutărilor.

În ciuda invaziei militare din Ucraina, Asociația spune că Federația Rusă a continuat să-și exercite controlul asupra regimului de la Tiraspol – „fenomen care duce la încălcarea dreptului internațional, dar și a acordurilor bilaterale între Republica Moldova și Rusia”.

În același timp, Promo-LEX nu exclude faptul că nu toate acțiunile care vin din regiunea transnistreană sunt dictate de Moscova.

În raport se mai menționează că problemele și fenomenele de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămân sistemice și, în marea lor majoritate, nu se limitează în timp, fiind create numeroase obstacole pentru sesizarea, examinarea eficientă sau rezolvarea lor.

„Cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a fost interdicția de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale, în timp ce regimul ilegal de la Tiraspol persecută și aplică sancțiuni penale, inclusiv privarea de libertate pentru libera exprimare sau condamnarea războiului din Ucraina”, comunică Asociația.

Asociația amintește că la 14 aprilie 2022, Parlamentul de la Chișinău a adoptat legea care interzice folosirea simbolurilor ce promovează agresiunea militară rusă.

„Situația însă este diferită în regiunea transnistreană, unde, din contra, aceste simboluri erau folosite ca expresie a susținerii Federației Ruse”, se arată în raportul Asociației.

Promo-LEX mai spune că „comportamentul reprezentanților administrației de facto în cadrul ședințelor CUC a rămas neconstructiv”.

„În mare parte, demersurile și încercările de a discuta sau a rezolva problemele locuitorilor din Zona de Securitate rămân fără soluții. Și de această dată, au fost în mod repetat respinse propunerile autorităților constituționale, inclusiv fiind refuzată prezentarea informațiilor exacte despre numărul posturilor, armelor și personalului implicat”, susține Asociația.

În raport se mai declară că una dintre numeroasele probleme sistemice din regiunea transnistreană rămâne cea a privațiunii de libertate.

„Presupusele instanțe locale judecătorești continuă aplicarea sancțiunilor penale fără respectarea drepturilor și a garanțiilor procesuale minime. În acest context, un caz relevant este situația lui Adrian Glijin, care, în ciuda eforturilor depuse de rude, avocați sau autoritățile constituționale, rămâne în detenție ilegală”, susține Promo-LEX.

Asociația mai precizează că persoanele din regiunea transnistreană care exprimă sau promovează opinii critice la adresa regimului de facto sau împotriva prezenței militare ruse în regiune continuă să fie supuse persecutărilor.

„În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, practic, nu există libertatea opiniei. Totodată, persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanțiile elementare”, se menționează în același raport.

În acest sens, Asociația a venit cu unele recomandări. Una din ele se referă la obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști.

Promo-LEX comunică și despre importanța încurajării și susținerii organizațiilor locale, naționale și internaționale în eforturile reale de monitorizare, promovare și apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană.

Asociația recomandă și crearea unui mecanism accesibil și eficient de recepționare a sesizărilor și plângerilor cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și examinarea acestora în procedură specială, pentru a garanta drepturile petiționarilor și a preveni sancționarea lor.

Se recomandă autorităților și asigurarea protecției și reabilitarea victimelor violărilor drepturilor omului care au reclamat încălcări grave și/sau sunt supuse represiunilor din partea administrației de facto.

Asociația recomandă și crearea unui cadru legal și practic pentru relocarea și asistența persoanelor intern strămutate, care temporar nu se pot întoarce în regiunea transnistreană. Promo-LEX îndeamnă și elaborarea unor liste de persoane responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și introducerea unor sancțiuni individuale la nivel național și internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: