Chișinăul, reacție la imaginile cu „sute de cetățeni ai Moldovei” la secțiile din Moscova: „Aglomerații create artificial”
Full Article 4 minutes read

Chișinăul, reacție la imaginile cu „sute de cetățeni ai Moldovei” la secțiile din Moscova: „Aglomerații create artificial”

Chișinăul a declarat că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial. Precizarea a fost făcută după ce în dimineața zilei de 20 octombrie, presa rusă a publicat imagini cu „sute de cetățeni ai Moldovei” care au venit la Ambasada țării de la Moscova pentru a vota la scrutinele organizate de țara noastră. Ministerul de Externe a menționat că aglomerația este rezultatul „încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor”. Instituția a precizat că a anticipat o asemenea acțiune și a atenționat, repetat, inclusiv Moscova – să nu admită transportarea ilegală a alegătorilor către secțiile de vot. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a raportat că cele două secții de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07:00 și funcționează în regim normal.

„Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalați la cele două secții, Ministerul Afacerilor Externe menționează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot. În procesul de pregătire a exercițiului electoral, am atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

În acest sens, Chișinăul a atras atenția „repetat autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot”.

„Precizăm că secțiile din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot – 5000 pentru fiecare secție. Decizia de a deschide secții de votare în Federația Rusă doar în sediul Ambasadei s-a luat ca rezultat al incapacității de a întruni în alte orașe/locații toate cerințele de securitate, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista primejdii pentru cetățenii noștri care vor veni să voteze și funcționarii electorali care vor asigura organizarea procesului”, a adăugat Chișinăul.

În dimineața zilei de 20 octombrie, puțin după ora 7, presa rusă a publicat imagini cu „sute de cetățeni ai Moldovei” care au venit la Ambasada țării de la Moscova pentru a vota la scrutinul prezidențial și referendumul republican. NewsMaker nu a putut verifica deocamdată veridicitatea imaginilor. Detalii AICI.

***

Amintim că la scrutinul din 20 octombrie, în Federația Rusă au fost deschise doar două secții de votare – în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Decizia a fost luată pe 7 octombrie, de Comisia Electorală Centrală. Înainte de aceasta, Ministerul de Externe a informat despre imposibilitatea asigurării logistice pentru funcționarea birourilor electorale din alte trei localități. Între timp, instituția electorală a dispus nimicirea a 26 de mii de buletine de vot, tipărite anterior pentru prezidențiale și referendum și care urmau să ajungă în cele trei secții din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslav. Detalii AICI.

Mai precizăm că în octombrie curent, Comisia Electorală Centrală raporta că unii alegători din Republica Moldova ar fi fost înregistrați, fără acord, pentru a vota în Rusia. Aceștia nu s-au regăsit în lista electorală în localitățile unde își au domiciliul și au sesizat Comisia Electorală. Ultima a depistat că majoritatea acestor alegători au solicitat să voteze, la scrutinul din 20 octombrie, în Rusia. De cealaltă parte, alegătorii au declarat că nu s-au înregistrat în afara țării și nici nu intenționează să ajungă, pe 20 octombrie, în Rusia pentru a vota. Potrivit șefiei CEC, s-a încercat inducerea în eroare cu privire la numărul real de cetățeni care s-au înregistrat pentru a vota în Rusia. Detalii AICI.

Pe 16 octombrie, Ministerul de Externe de la Chișinău anunța că în spațiul public au apărut informații despre organizarea transportării ilegale a alegătorilor moldoveni la secțiile de vot din Federația Rusă. Instituția a atenționat inclusiv Moscova – să nu admită încercări de periclitare a procesului electoral din 20 octombrie. Potrivit Chișinăului, prin aceste acțiuni s-ar dori să fie indusă „impresia unor aglomerații” la secțiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: