Chișinăul va acționa în judecată Gazprom pentru generarea crizei energetice
Full Article 4 minutes read

Chișinăul va acționa în judecată Gazprom pentru generarea crizei energetice

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că Chișinăul va acționa în judecată concernul rus „Gazprom” pentru neexecutarea contractului semnat cu SA „Moldovagaz”. Vicepremierul menționează că autoritățile vor cere „inclusiv despăgubiri colaterale” în acest sens. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Întrebat dacă există vreun document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul Tiraspolului, Andrei Spînu a declarat că nu există și că se poate aștepta la orice de la concernul rus.

„Nu există un astfel de document. Gazprom poate face orice. În ultimul an ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce poate face Gazpromul, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda… Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva – asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi. Acțiunile lor au depășit cadrul economic și comercial. Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot. Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului. Nimeni de la Chișinău nu va accepta vreodată să achite gazul consumat în stânga Nistrului. Noi avem cu Gazprom un contract în care este specificat volumul de gaz pe care rușii trebuie să ni-l livreze, formula de calculare a prețului și modul de achitare. Noi am achitat tot”, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Spînu a anunțat că Chișinăul va acționa în judecată concernul rus „Gazprom” pentru neexecutarea contractului semnat cu SA „Moldovagaz”.

„Criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin. Și vreau să fiu auzit când spun asta. Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite. Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a adăugat vicepremierul.

***

Amintim că pe 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunțat că va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova.

„Naftogaz Ucraina” a negat acuzația concernului rus Gazprom privind faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Întreprinderea a publicat pe 22 noiembrie un comunicat în acest sens, în care clasează declarațiile drept un neadevăr.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a comentat anunțul concernului rus Gazprom, privind reducerea suplimentară a volumului de gaz furnizat Republicii Moldova, pe motiv că Ucraina ar înmagazina rezerve destinate țării noastre. Spînu a menționat că, de fapt, este vorba despre economiile Moldovei, stocate în depozitele din Ucraina.

Ulterior, concernul rus Gazprom a anunțat pe 28 noiembrie că nu reduce aprovizionarea cu gaze naturale către Republica Moldova.

Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: