Ploile abundente, cauzate de ciclonul „Boris”, au provocat decese în Europa Centrală și de Est, scrie BBC News. În Austria a murit un pompier. A murit o persoană și în Polonia. În România, cinci persoane au decedat. Cele mai multe precipitații au căzut în Cehia. Aici, în unele zone s-a anunțat evacuarea locuitorilor.
În Austria a murit un pompier. S-a întâmplat în timpul unei operațiuni de salvare a cetățenilor de la inundații. Totodată, zona din jurul Vienei a fost declarată de dezastru, autoritățile locale au vorbit despre o „situație extremă, fără precedent”.
O persoană a murit în urma inundațiilor din Polonia. În orașul polonez Głuchołazy, autoritățile au raportat că râul din localitate și-a revărsat malurile și a inundat străzile. Duminică, locuitorilor orașului li s-a cerut să se evacueze. În orașul polonez Cracovia, autoritățile au propus locuitorilor saci de nisip pentru a se proteja de inundații. Orașul Kłodzko ar fi unul dintre cele mai afectate. Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a spus că peste 1 500 de persoane au fost deja evacuate din oraș.
Cele mai multe precipitații au căzut în Cehia. Din cauza inundațiilor, în unele zone din Cehia s-a anunțat evacuarea locuitorilor. La Praga au fost ridicate bariere împotriva inundațiilor. Tot în Cehia, sâmbătă, s-a revărsat apa dintr-un baraj din sudul țării. Ministrul Mediului a cerut locuitorilor din zonele cele mai afectate să se pregătească pentru a-și părăsi casele.
În dimineața zilei, la Odesa, au căzut precipitații cât pentru aproape jumătate de lună. Datele au fost comunicate de primarul orașului. Mai multe străzi din oraș au fost inundate, iar traficul – oprit.
Potrivit sursei se estimează că ploile abundente vor continua să cadă cel puțin până la sfârșitul zilei de luni.
În România, potrivit digi24, bilanțul morților după inundațiile catastrofale din Galați a crescut la 5.
Menționăm, toată Republica Moldova se află sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Au fost prognozate până pe 16 septembrie ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale și vânt puternic. Totodată riscul de inundații continue crește iar în anumite zone se poate intensifica. Detalii AICI. În ultimele ore, 30 de persoane, printre care 3 copii, au fost evacuate din calea revărsărilor. 31 de drumuri publice naționale au fost afectate, alte 21 de trasee – inundate. În 67 de situații a fost nevoie de a defrișa arbori, în 110 cazuri s-a pompat apa din subsoluri și gospodării. Detalii AICI. Pe 14 septembrie, mai multe persoane din Chișinău au fost luate de apele puternice. Unii au început să înoate împotriva viiturilor. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!