Cinci partide pro-europene au semnat, pe 9 mai, o declarație: „Avem nevoie de largă susținere a întregii societăți moldovenești”
Full Article 3 minutes read

Cinci partide pro-europene au semnat, pe 9 mai, o declarație: „Avem nevoie de largă susținere a întregii societăți moldovenești”

Cinci partide pro-europene din Republica Moldova au semnat, pe 9 mai 2023, Declarația partidelor pro-europene cu prilejul Zilei Europei. Este vorba despre CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” și Partidul Verde-Ecologist.

Inițiativa aparține CUB, iar declarația susține ireversibilitatea parcursului european pentru Republica Moldova, cuprinzând mai multe deziderate și principii asumate de către partidele semnatare.

„Susțin astăzi că 9 mai nu poate fi, la Chișinău, doar nostalgiilor sau paradelor militare, ci este înainte de toate ziua în care suntem europeni și în care ne putem afirma cu tărie această identitate. Republica Moldova merită să facă parte din familia întregită a națiunilor europene, iar în acest scop, avem nevoie de largă susținere a întregii societăți moldovenești”, a afirmat Igor Munteanu.

Semnatarii și-au declarat adeziunea fermă la parcursul european, care implică susținerea, solidaritatea, dar și spiritul critic necesar pentru a corecta, atunci când e nevoie, deciziile și politicile guvernelor în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, semnatarii au formulat ca priorități urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcționarea democratică a guvernării, dar și rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acțiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea și democratizarea aceste regiuni și integrarea sa în spațiul constituțional al țării.

Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii”, se menționează în Declarație.

Prin semnarea acestei Declarații, partidele semnatare și-au luat angajamentul de a depune toate eforturile pentru a valorifica extraordinară deschidere a Uniunii Europene la năzuințele cetățenilor Republicii Moldova de aderare la proiectul politic european.

Declarația partidelor pro-europene cu prilejul Zilei Europei a fost semnată de cinci formațiuni politice: CUB (Coaliția pentru Unitate și Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” și Partidul Verde-Ecologist.

Amintim că, pe 8 mai, o parte dintre liderii acestor formațiuni au dat curs invitației președintei țării Maia Sandu și au participat la o întrunire organizată la Președinție. Potrivit administrației prezidențiale, unul dintre subiectele întrevederii a fost necesitatea unificării eforturilor din partea forțelor politice proeuropene pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE cu drepturi depline. Discuțiile au vizat și subiectul Adunării Naționale „Moldova Europeană”, preconizată pentru 21 mai.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: