Ciolacu: „Nu există moldoveni și limba moldovenească – există români”. „Pobeda” lui Șor și PSRM, indignați
Full Article 4 minutes read

Ciolacu: „Nu există moldoveni și limba moldovenească – există români”. „Pobeda” lui Șor și PSRM, indignați

Blocul „Victorie”, apropiat lui Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor (PSRM) critică vehement declarația premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”. PSRM a calificat spusele prim-ministrului român drept o „declarație anti-moldovenească” și o „insultă”. De asemenea, PSRM se declară revoltat că autoritățile moldovenești nu reacționează la astfel de afirmații. La rândul său, oligarhul fugar Ilan Șor consideră că democrația despre care vorbește Ciolacu implică „renunțarea noastră completă la independență și suveranitate în favoarea României”. Reprezentanții blocului „Victorie”, controlat de Șor, au organizat un protest în fața Ambasadei României la Chișinău.

„Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea față de noul discurs anti-moldovenesc al premierului român Marcel Ciolacu, care a insultat repetat țara noastră și cetățenii săi negând existența poporului moldovenesc și a limbii moldovenești. (…) Considerăm de datoria noastră să-i amintim d-lui Ciolacu că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar referințele la limba moldovenească originală sunt cunoscute cel puțin din secolul al XVII-lea. Poporul moldovean nu a renunțat și nu va renunța la identitatea sa națională și la limba sa, oricât de mult și-ar dori liderii unor state vecine”, se arată într-o declarație a PSRM.

Și oligarhul fugar Ilan Șor, interesele căruia sunt reprezentate în parlament de către grupul foștilor deputați ai partidului neconstituțional Șor, în prezent deputați independenți, și-a exprimat opinia față de remarcile premierului român. „Maia Sandu face tot posibilul să pregătească terenul pentru anexare: promovează limba română, umple țara cu „experți” români, întâmpină soldați străini cu pâine și sare. Bineînțeles, Ciolacu crede că ea este „singura soluție democratică pentru Moldova”. Numai că „democrația” ei înseamnă renunțarea noastră completă la independență și suveranitate în favoarea României”, a scris Ilan Șor pe o rețea de socializare.

Colegii lui Șor din blocul „Victorie” au mers la Ambasada României cu pancarte cu mesajele „Moldova, moldoveni, moldovenește”, „Rușine” și „Ambasadorul la răspundere”. NM a solicitat un comentariu din partea misiunii diplomatice, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Ciolacu: „Nu există moldoveni și limba moldovenească - există români”. „Pobeda” lui Șor și PSRM, indignați

„Renaștere”/Telegram

Reacția vine după ce, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi24, prim-ministru României Marcel Ciolacu a declarat că  „Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni și nu mai există limba moldovenească. Este limba română și sunt români”.

NM a solicitat un punct de vedere la subiect din partea Președinției, a Guvernului și a partidului de guvernare. Deocamdată, doar purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a răspuns solicitării.

„Moldova este o țară liberă și toți cetățenii ei – moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari etc. sunt respectați și protejați și ne vom regăsim cu toții în spațiul unic european”, a fost răspunsul partidului de guvernare.

***

Într-un interviu acordat unui jurnalist rus, Maia Sandu a răspuns la întrebarea dacă este în favoarea unirii cu România. „Cred că cel mai bun și realist lucru pentru Republica Moldova este să devină membră a Uniunii Europene. Atunci nu vom mai avea granițe nici cu România, nici cu alte țări europene”, a zis Sandu.

Întrebată dacă ar vota în favoarea uniri cu România la un potențial referendum pe marginea subiectului, președinta Sandu a spus că „urmează să avem un referendum privind integrarea europeană. Le-am promis oamenilor acest lucru și voi face ceea ce am promis”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: