Circa 19 lei – cu atât a crescut prețul la gazele naturale pentru consumatorii casnici timp de un an. Ceban: „Trebuie de plătit mai mult”
Full Article 3 minutes read

Circa 19 lei – cu atât a crescut prețul la gazele naturale pentru consumatorii casnici timp de un an. Ceban: „Trebuie de plătit mai mult”

Timp de un an, prețul pentru un metru cub de gaze naturale rusești a crescut cu aproape 19 lei, adică de peste 5 ori mai mult. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4. Ceban spune că ne așteaptă o iarnă grea și vorbește despre datorii de miliarde de lei, acumulate de Moldova față de concernul rus, Gazprom, timp de un an.

„Un an în urmă, în luna septembrie, un metru cub de gaze naturale costau 4,20 lei. La moment, achităm 23 de lei, cu TVA, dar evident trebuie de plătit mai mult”, spune Ceban.

Șeful Moldovagaz declară că va merge repetat la ANRE la sfârșitul lunii septembrie pentru a cere majorarea prețului la gazele naturale cu încă opt lei. Astfel, dacă ANRE va da curs cererii Moldovagaz, în septembrie moldovenii ar putea achita 31 de lei pentru un metru cub de gaze rusești, cu TVA inclus.

Chiar și în aceste condiții, în care prețul la gazele rusești au crescut pentru consumatorii finali de peste 5 ori, Vadim Ceban spune că, timp de un an, Moldova a acumulat datorii față de Gazprom de miliarde de lei. Până la sfârșitul anului, Ceban estimează că datoriile ar putea depăși 3,3 miliarde lei, or 165 de milioane de euro.

„Datoriile noi față de Gazprom se acumulează pentru că costurile nu sunt recuperate prin tarif. După cum am prognozat, până la sfârșitul anului am putea avea datorii de peste circa 3,3 miliarde lei”, a precizat Vadim Ceban.

Potrivit șefului Moldovagaz, doar pentru luna septembrie, Moldova va trebui să îi achite Rusiei peste 1 miliard 130 milioane de lei. Până la această dată, compania a făcut o plată de doar un milion de dolari din suma totală. Ceban declară că mizează pe sprijinul Guvernului, pentru a-și putea onora plățile față de concernul rus.

„Noi am contractat pentru luna septembrie un volum în valoare de 1 miliard 130 milioane. Vom încasa de la consumatori circa 508 milioane lei. Diferența deja este. Din totalul celor circa 508 milioane, real pot fi încasate doar 425 milioane lei, pentru că sunt avansuri pe care populația, agenții economici le-au achitat. Deci, rămânem cu un deficit de 700 și ceva de milioane de lei. Tarifele nu acoperă, nu putem încasa”, a mai precizat Vadim Ceban.

Menționăm că, în luna septembrie, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul este cu 400 de dolari mai mare față de luna trecută.

Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că autoritățile elaborează mecanismul de acordare a compensațiilor consumatorilor casnici. Potrivit lui, 60% din populația țării va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. Oficialul a declarat că mai mult de jumătate din populația țării este foarte vulnerabilă energetic și doar 1% din cetățeni își permit să-și achite factura la încălzire și energie electrică la tarifele actuale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: