CMC a decis: O asociație de la București va elabora Planul Urbanistic General al Chișinăului
Full Article 3 minutes read

CMC a decis: O asociație de la București va elabora Planul Urbanistic General al Chișinăului

O asociație de la București, Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă, va elabora Planul Urbanistic General al municipiului Chișinău, asumându-și și cheltuielile. Oferta de sponsorizare în cauză a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a CMC și a fost votată joi, 5 martie, după mai multe ore de dezbateri, de către consilierii municipali.

Primarul Ion Ceban a menționat că asociația este gata să ofere asistență nu doar pentru planșe, dar și pe partea digitală, metodologie, pentru toată documentația permisivă. Primarul a propus ca Planul Urbanistic, dar și Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău să fie elaborate într-un an și jumătate, nu fără participarea Primăriei. De asemenea, să fie creat un consorțiu internațional de supraveghere.

Mai mulți consilieri s-au întrebat despre sursele de venit ale respectivei asociații. Liberalul Ion Cebanu a spus că în oferta de sponsorizare nu sunt incluse detalii privind costurile implementării proiectului, care vor fi suportate de autoritatea municipală, ceea ce înseamnă că aceasta are obligații financiare. O clauză prevede că asociația va avea statut de proprietar al documentelor pe care le va elabora, iar Primăria Chișinău este doar beneficiar. Niciuna din părțile contractante nu răspunde de neexecutarea în termen, dar și de executarea necorespunzătoare a documentelor.

Vasile Grădinaru, președintele Fracțiunii PAS în CMC, a remarcat că, odată votat, PUG va trebui să fie implementat. Acest lucru presupune că vor fi schimbate și planurile urbanistice zonale, în consecință se va permite sau se va obstrucționa anumite construcții pe anumite terenuri. Alesul local s-a întrebat dacă nu există riscul ca asociația care va elabora PUG să se înțeleagă cu potențiali dezvoltatori pentru a stabili zone de interes ale acestora pentru construcții.

Consilierii municipali au susținut proiectul cu mai multe amendamente, printre care și faptul că actele, odată elaborate de asociație, vor trece în proprietatea Primăriei.

Amintim că, anterior, între primarul Ion Ceban și liderul Platformei DA, consilierul municipal Andrei Năstase, a avut loc un schimb de replici tăioase cu privire la acest subiect. Primarul a declarat că Andrei Năstase, ar fi trebuit „dat afară” din Consiliul Municipal Chișinău, din cauza absențelor la ședințe. De cealaltă parte, liderul Platformei DA l-a numit „clovn” pe Ceban și l-a acuzat că își continuă campania electorală. Mai mult, Andrei Năstase a spus că îl va da în judecată pe Ion Ceban pentru ofense și insinuări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: