Cod portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară
Full Article 2 minutes read

Cod portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară.

Avertizarea este valabilă pentru perioada 24 iunie-2 iulie. În acesta perioadă există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc pâna la 2050 m3/s. Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 24 iunie -2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie pe sectorul:

– satul Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 – 3.2 m;
– or. Dubăsari – satul Talmaza – cu 2.5–3.4 m.

De asemenea, Centrul Hidrologic prognozează ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente râului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele:
– Criuleni
– Grigoriopol
– Anenii-Noi
– Slobozia
– Ştefan-Vodă

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) în intervalul dintre 23 – 29 iunie se prevede creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: satul Criva – or. Costeşti – Stânca cu 1.80–2.20 m, faţă de nivelul din 23 iunie.

Este posibilă ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi, or. Bălţi şi subinundarea unor sate aferente râului.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează: creşterea nivelului apei pe sectorul:

– or. Costeşti-Stânca – or. Cantemir cu 2.5 – 3.5 m;
– or. Cantemir – satul Brânza cu 1.0 – 2.0 m, faţă de nivelul din 16 iunie.

Amintim că pe parcursul zilei de astăzi se menține cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Alerta este valabilă între orele 13:00 și 23:00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: