Cod portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară.

Avertizarea este valabilă pentru perioada 24 iunie-2 iulie. În acesta perioadă există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc pâna la 2050 m3/s. Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 24 iunie -2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie pe sectorul:

– satul Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 – 3.2 m;
– or. Dubăsari – satul Talmaza – cu 2.5–3.4 m.

De asemenea, Centrul Hidrologic prognozează ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente râului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele:
– Criuleni
– Grigoriopol
– Anenii-Noi
– Slobozia
– Ştefan-Vodă

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) în intervalul dintre 23 – 29 iunie se prevede creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: satul Criva – or. Costeşti – Stânca cu 1.80–2.20 m, faţă de nivelul din 23 iunie.

Este posibilă ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi, or. Bălţi şi subinundarea unor sate aferente râului.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează: creşterea nivelului apei pe sectorul:

– or. Costeşti-Stânca – or. Cantemir cu 2.5 – 3.5 m;
– or. Cantemir – satul Brânza cu 1.0 – 2.0 m, faţă de nivelul din 16 iunie.

Amintim că pe parcursul zilei de astăzi se menține cod galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Alerta este valabilă între orele 13:00 și 23:00.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: