facebook / World Health Organization in Moldova

Cod Roșu de alertă epidemiologică în toată țara. Excepție fac raioanele Râșcani și Dubăsari

În toate regiunile din Republica Moldova a fost declarat cod roșu de alertă din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Excepție fac doar raioanele Dubăsari și Râșcani, unde este în vigoare codul portocaliu. Datele au fost publicate, pe 14 septembrie, de Ministerul Sănătății.

În săptămâna 06 – 12 septembrie 2021, au fost înregistrate 4.593 cazuri de COVID-19. Numărul de cazuri timp de o săptămână a crescut cu 42,0%, de la 462 cazuri în perioada 30 august – 05 septembrie, la 656 cazuri în perioada 5 – 12 septembrie.

Majoritatea pacienților au dezvoltat forme ușoare și asimptomatice (89,0%)/ Forme medii au suportat 6,9% dintre pacienți, iar forme grave – 4,1%. Internați în stare extrem de gravă sunt 54 de pacienți.

3.598 s-au vindecat în acest răstimp, cu 43,15% mai puțin față de săptămâna precedentă (2047 persoane vindecate), în total fiind înregistrate 262.759 persoane vindecate.

Totodată, numărul de decese a ajuns la 6536. În cazul a 80,8% dintre pacienți este vorba despre persoane cu vârsta peste 60 ani, iar 41,4% – sunt femei. Pe parcursul săptămânii vizate au fost înregistrate 85 decese, de două ori mai mult față de săptămâna precedentă (42 decese) și de 2,7 ori mai mult față de săptămâna cealaltă (31 decese).

Incidența în ultimele 7 zile a constituit 132 cazuri la 100 mii persoane, o creștere cu 41,95%comparativ cu săptămâna 35 (93 cazuri la 100 mii) și cu 78,4% comparativ cu săptămâna 34 (74 cazuri la 100 mii).

În urma analizei indicatorilor epidemiologici respectivi, a fost stabilită alerta cu cod roșu pentru toate teritoriile administrative cu excepția raioanelor Dubăsari și Râșcani, unde a fost stabilită alerta cod portocaliu.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (2 martie 2021), au fost administrate 1.336.608 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 22,51%, cu schemă completă – 21,34 %. Lucrătorii medicali vaccinați cu o doză: 89,60 %, iar lucrătorii medicali vaccinați cu schemă completă: 88,22 %, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în mun. Chișinău – 32%, r. Soroca – 24%, r. Dubăsari – 23%, r. Orhei -22%. În același timp, cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 12% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost înregistrate 1.496 reacții adverse, dintre care 92.1% forme ușoare, 7.9 % forme moderate. Menționăm că, până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.665.220 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Amintim că, din 10 septembrie până pe 30 octombrie, în Republica Moldova este stare de urgență în sănătate publică.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: