Codreanu îl acuză pe Ceban că se laudă cu proiecte care nu îi aparțin, în ziarul distribuit chișinăuienilor: „Știe doar să scrie despre munca altora”
Full Article 4 minutes read

Codreanu îl acuză pe Ceban că se laudă cu proiecte care nu îi aparțin, în ziarul distribuit chișinăuienilor: „Știe doar să scrie despre munca altora”

Candidatul Partidului „Puterea Oamenilor” la funcția de primar al capitalei la scrutinul din 5 noiembrie, Ruslan Codreanu, îl acuză pe primarul de Chișinău, Ion Ceban, că s-ar fi lăudat, în ziarele informative distribuite de Primăria Chișinău, cu proiectele elaborate și implementate de el și echipa sa în perioada anilor 2018-2019, când deținea funcția de viceprimar și, ulterior, primar interimar al municipiului Chișinău. Mai mult, Codreanu susține că Ceban nu doar s-ar lăuda cu proiectele sale, dar și ar fi lăsat „de izbeliște” sectorul educației timpurii.

„Ion Ceban se laudă cu faptul că a deschis grădinițe și grupe noi. Cu toții am primit ziarul Chișinău cu laudele electorale a lui Ceban – „Одно, НО, Ион”, toate grădinițele despre care ai scris în ziarul tău electoral, ascuns sub denumirea „Chișinău”, printat din banii noștri – au fost deschise în 2018 – 2019. Te-ai lăudat cu ele și în campania din 2019. Grădinița 166, 155, 79, Kiril și Metodiu, 48”, a declarat Ruslan Codreanu.

Politicianul l-a acuzat, de asemenea, pe primarul de Chișinău că ar fi lăsat „de izbeliște sectorul educației timpurii” din capitală. Mai exact, Codreanu susține că aproape 800 de copii cu vârsta de până la 7 ani din Chișinău nu ar avea loc în grădinițe și că doar 10 la sută din copiii până la 3 ani ar avea loc în grupele creșe

„Numărul locurilor în grădiniță a crescut în 2019 cu 800 de locuri, iar din 2021 și 2022 locurile în grădinițe au scăzut cu 520. 520 de locuri mai puține. O spune chiar statistica și vă rog să o consultați. Și un alt indicator absolut minunat este că educatori avem tot mai puțini în municipiu (2814 în 2021 și 2749 în 2022 – 65 de educatori mai puțini), iar directori de instituții mai mult (de la 67 la 173). (…) Concluzia este clară, Ion Ceban a făcut politică la primărie și știe doar să împartă banii pe evenimente, gazete și să scrie despre munca altora”, a mai scris Codreanu.

NM a solicitat un comentariu de purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari. Contactată, Ixari a declarat că ziarul distribuit de municipalitate nu ar face în niciun moment referire la realizările obținute de un primar sau altul. „Se pare că campania electorală deja a început, ilegal”. Pentru mai multe informații, Ixari a declarat că va analiza postarea lui Codreanu și că va reveni ulterior cu un răspuns. Până în momentul publicării știrii, nu am primit, însă, o reacție din partea municipalității.

Amintim în acest context că Ruslan Codreanu a fost numit viceprimar pe domeniul social al municipiului Chișinău, în noiembrie 2017. Pe 25 aprilie 2018, el a preluat interimatul funcției de primar al capitalei – funcție pe care a deținut-o până la data de 4 iulie 2019. Ruslan Codreanu a fost demis din funcția de primar general interimar de Consiliul Municipal Chișinău la începutul lunii iulie 2019. După ce CMC a votat demisia lui, Codreanu a anunțat că pleacă de la Primărie.

Precizăm că Comisia Electorală Centrală a dat start perioadei electorale astăzi, 7 august. Potrivit Codului electoral, perioadă electorală durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile. Campania electorală pentru alegerile locale generale va începe la 6 octombrie 2023. De menționat în acest context că actualul primar de Chișinău, Ion Ceban, nu a anunțat, deocamdată, oficial, dacă intră sau nu în cursa pentru un nou mandat de primar, deși, anterior, el a zis că va candida din nou.

Politicienii care au anunțat deja că vor candida pentru funcția de primar al municipiului Chișinău: 

Partidul Puterea Oamenilor – Ruslan Codreanu

Partidul Acasă Construim Europa – Tatiana Bordeianu

Partidului Acțiune și Solidaritate – Lilian Carp

Mișcarea social-politică „Liga Orașelor și Comunelor” – Mihail Bagas

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” – Ion Bulgac

Platforma Demnitate și Adevăr – Victor Chironda

Partidul Liberal – Ion Purice

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – Adrian Albu


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: