Combaterea dezinformării și retragerea trupelor rusești. Viitorul ambasador al SUA în Moldova și-a prezentat prioritățile
Full Article 3 minutes read

Combaterea dezinformării și retragerea trupelor rusești. Viitorul ambasador al SUA în Moldova și-a prezentat prioritățile

Viitorul ambasador american în Moldova Kent Doyle Logsdon este sigur că „SUA trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei și să solicite retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul Moldovei”. În cadrul audierilor online din Congresul american pentru confirmarea candidaturii sale, diplomatul a menționat că își propune o colaborare strânsă cu autoritățile locale și va contribui la acțiunile de combatere a „influenței negative și a dezinformării”.

Kent Doyle Logsdon a apreciat desfășurarea reformelor democratice în Moldova. Acesta a menționat că președinta Maia Sandu și noul guvern au prezentat un program ambițios, care prevede construirea unei democrații transparente, luptă cu corupția și întărirea economiei. Potrivit diplomatului, SUA trebuie să continue să susțină Moldova, inclusiv în ceea ce privește anchetarea schemelor de corupție. De altfel, viitorul ambasador a calificat „lupta cu corupția” drept una dintre prioritățile activității sale în Moldova.

De asemenea, Kent Doyle Logsdon a mai declarat că „influența negativă a Rusiei și dezinformarea pun în pericol dezvoltarea democratică a Moldovei și programul ambițios de reforme, precum și tendința spre integrare europeană”.

„Soluționarea diferendului transnistrean rămâne o prioritate. (…) SUA susțin eforturile OSCE pentru protejarea suveranității teritoriale a Moldovei și acordarea unui statut special pentru Transnistria. Trebuie să aplicăm presiuni în continuare asupra Rusiei, pentru ca aceasta să-și îndeplinească obligațiile privind retragerea trupelor și a munițiilor din Moldova. Și ne asumăm să protejăm libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a mai spus Doyle.

„Vă asigur că voi colabora îndeaproape cu conducerea Moldovei, societatea civilă și partenerii internaționali, pentru a susține programul desfășurării reformelor democratice și a contribui la contracararea influenței negative și a dezinformării”, a mai spus diplomatul american.

***

Președintele american Joe Biden l-a nominalizat pe diplomatul Kent Doyle Logsdon pentru funcția de ambasador al SUA în Republica Moldova. Kent Doyle Logsdon este diplomat de carieră senior în cadrul Serviciului Diplomatic al Statelor Unite cu rangul de ministru-consilier, șef de personal pe lângă subsecretarul pentru Creștere Economică, Energie și Mediu.

În trecut, a lucrat la Ambasada SUA din Berlin, Germania, în calitate de Chargé d’Affaires, a fost șeful Oficiului pentru Relații cu Rusia și șef-adjunct al Misiunii în Tbilisi, Georgia. De asemenea, a lucrat la Kiev, Ucraina, Bangkok, Thailanda, Almatî, Kazahstan, Islamabad, Pakistan și Stuttgart, Germania. Acesta vorbește rusa, ucraineana, thailandeza și germana. Deține un masterat obținut la Universitatea din Virginia și o diplomă de licență obținută la Universitatea Notre Dame din SUA.

Anterior, funcția de ambasador al SUA în Republica Moldova a fost exercitată de către diplomatul american Dereck J. Hogan. Mandatul său a expirat în august.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: