Comemorarea romilor, victime ale Holocaustului: 80 de ani de la tragedia din Auschwitz-Birkenau
Full Article 2 minutes read

Comemorarea romilor, victime ale Holocaustului: 80 de ani de la tragedia din Auschwitz-Birkenau

Romii – victime ale Holocaustului vor fi comemorați, pe 2 august, în cadrul unui eveniment special. Acesta va avea loc, începând cu ora 18.00, la stația de tren „Visterniceni”, acolo unde romii erau aduși din diverse județe, grupați și deportați spre râul Bug, unde îi aștepta foamete, violență, boli, experimente și chiar moartea.

În acest an se împlinesc 80 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. 2897 de persoane, majoritatea femei, copii și bătrâni, au fost exterminați în noaptea dintre 2 și 3 august 1944 în lagărul de concentrare Auschwitz II-Birkenau, din simplu motiv că erau de etnie romă. Aceștia sunt o mică parte din numărul total de persoane de etnie romă care au fost exterminate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza apartenenței lor etnice, cifra totală estimându-se a fi între 250.000 și 500.000, sau chiar mai mult.

Evenimentul de comemorare de la stați de tren „Visterniceni” face parte din seria de acțiuni menite spre ridicarea gradului de conștientizare cu privire la Porajmos, numit și Holocaustul Uitat, fiind organizat de Grupul de lucru cu privire la refugiații de etnie romă și societatea civilă romă, în colaborare cu Agenția Relații Interetnice, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția ONU pentru Refugiați, cu sprijinul Uniunii Europene.

În 2015, UE a declarat data de 2 august Zi de Comemorare a Holocaustului împotriva etnicilor Sinti și Romi.

Mai multe detalii despre cum erau exterminați romii în Basarabia în timpul celui de-al doilea Război Mondial puteți citi în materialul amplu realizat de NewsMaker – Răpiți de ghetou.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: