Tudor Mardei / NewsMaker

Comisarul european pentru Justiție, la Chișinău: Examinăm riscul imixtiunii străine cu care se confruntă Moldova, în contextul alegerilor

Comisarul european pentru Democrație, Justiție, Statul de Drept și Protecția Consumatorilor, Michael McGrath, a declarat că Uniunea Europeană analizează riscul interferenței străine și amenințărilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Oficialul a menționat că UE va acorda sprijin țării noastre pentru a asigura „alegeri oneste”. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pe 6 iunie, la Chișinău.

Dat fiindcă Moldova se pregătește pentru următoarele alegeri parlamentare, aș vrea să subliniez seriozitatea cu care examinăm noi riscul manipulării și imixtiunii străine și amenințărilor hibride cu care vă confruntați. Aceste provocări sunt întâlnite în toată Europa, inclusiv în Moldova. În timpul alegerilor prezidențiale precedente, poporul moldovean a demonstrat reziliență în pofida faptului că s-a confruntat cu un nivel fără precedent de interferență străină. (…)

Moldova nu va fi singură pe calea aderării la UE. Noi vom fi împreună cu dvs la fiecare pas. Deja am oferit suportul nostru și va veni și mai mult sprijin. Experții noștri sunt aici, în teren. Ei lucrează mână în mână pentru a asigura alegeri oneste, pentru a lupta cu o interferență străină, pentru a consolida mass-media independentă și jurnaliștii independenți, integritatea și statul de drept. Așteptăm deja cu nerăbdare să construim acest parteneriat puternic împreună”, a declarat Michael McGrath.

Amintim că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-au desfășurat pe fundalul unei scheme de corupere electorală. Aceasta a fost organizată de organizația criminală Șor, condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, în interesul Rusiei, pentru a deturna rezultatele scrutinelor. În septembrie 2024 a fost deschis un dosar penal, iar reprezentanții organelor de drept anunțaseră atunci că au fost stabilite peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale, cu roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare din R. Moldova, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral.

Potrivit informațiilor, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 15 aprilie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că peste 6 000 de persoane care au primit bani în schimbul votului lor fuseseră amendate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: