Comisia care va evalua integritatea procurorilor din Moldova, finanțată de SUA? Ambasadorul Logsdon: „Suntem mândri să oferim sprijin”
Full Article 2 minutes read

Comisia care va evalua integritatea procurorilor din Moldova, finanțată de SUA? Ambasadorul Logsdon: „Suntem mândri să oferim sprijin”

Comisia care va evalua integritatea etică și financiară a procurorilor din Republica Moldova a fost inaugurată oficial. La eveniment a participat inclusiv premierul Dorin Recean, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

„Statele Unite ale Americii sunt mândre să ofere sprijin financiar pentru procesul de evaluare a procurorilor”, a declarat șeful diplomației americane, citat într-o notă informativă emisă de Ambasada SUA în Moldova.

Amintim că Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor a fost înființată de Parlament pe 24 noiembrie, curent. Aceasta este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Astfel, din componența comisiei care vor evalua procurorii din Moldova fac parte: Tatiana Răducanu, Cornel Lebedinschi, Christopher Lehmann, Irmantas Mikelionis și Johanna Saskia De Vries.

De menționat că membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: