Comisia Europeană a aprobat un plan „istoric” de relansare economică pentru Moldova, în mărime de €600 mln
Full Article 3 minutes read

Comisia Europeană a aprobat un plan „istoric” de relansare economică pentru Moldova, în mărime de €600 mln

Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru Republica Moldova în mărime de 600 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut pe 2 iunie, de către serviciul de presă al Comisiei Europene. 

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a menționat că Republica Moldova este, în prezent, „într-un moment de răscruce”.

„Republica Moldova este într-un moment de răscruce. Planul de relansare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara în eforturile de a restabili și a impulsiona agenda reformelor ambițioase în interesul locuitorilor. Acest plan ilustrează puterea asocierii noastre și solidaritatea în eforturile de a învinge pandemia de COVID-19”, a declarat von der Leyen.

Parlamentarul european Siegfried Mureșan, care este și președinte al delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE – Republica Moldova, a calificat acordul drept unul „istoric”.

„Cea mai bună veste pe care cetățenii Republicii Moldova au primit-o din partea Uniunii Europene de la liberalizarea regimului de vize este planul de relansare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii 3 ani anunțat astăzi de Comisia Europeană. Republica Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale Uniunii Europene. Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică”, a menționat parlamentarul european.

Siegfried Mureșan a menționat că banii vor fi utilizați, în primul rând, în conectivitate, adică investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției.

***

În cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru NM pe 24 mai, parlamentarul european Siegfried Mureșan declara că pentru implementarea planului UE de relansare economică pentru Republica Moldova, Bruxelles-ul va avea nevoie de „parteneri credibili” la Chișinău, inclusiv de „justiție independentă”:

„Exact așa cum a existat un plan de redresare economică pentru țările-membre ale UE, exact așa avem acum în pregătire, și vom finaliza în următoarele săptămâni, un plan pentru R. Moldova. Și pentru a-l putea implementa, avem nevoie, la Chișinău, de parteneri credibili, de un guvern care să-și dorească modernizarea țării, care să-și dorească școli bune pentru copii, spitale bune pentru oameni, drumuri moderne, administrație publică modernă, digitalizată, judecătorii care să facă dreptate pentru toți, justiție independentă”, a declarat Mureșan.

Interviul integral cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan îl puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: