Comisia juridică a aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură
Full Article 2 minutes read

Comisia juridică a aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură

Comisia juridică, numiri și imunități, a aprobat unanim raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Acesta prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor. Respectiv, ar urma aplicarea sancțiunii disciplinare sau dispunerea revocării din funcție.

Conform documentului, performanțele procurorului general se vor evalua anual de către o comisie de evaluare, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor procurorului general se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de procurorul general.

„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii eliberarea din funcție a procurorului general”, se arată în nota informativă.

La fel, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare propuși de președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.

Proiectul a fost avizat pozitiv de majoritatea comisiilor parlamentare permanente și va fi transmis spre aprobare în ședința plenară.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: